Na hlavný obsah

V marci zomrelo na Slovensku zatiaľ najviac ľudí v roku 2022

Dominovali choroby obehovej sústavy.

V marci zomrelo na Slovensku zatiaľ najviac ľudí v roku 2022
Na ilustračnej snímke je cintorín v obci Pôtor. Foto: obecpotor.sk

Na Slovensku zomrelo v marci dohromady 5 701 osôb. To bolo zatiaľ najviac v tomto roku. So zvýšeným počtom zomretých zápasili najmä v Trenčianskom, Trnavskom a Košickom kraji. V utorok (26. 4.) o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Celková nadúmrtnosť v SR bola počas marca zatiaľ najvyššia v tomto roku – dosiahla 17 %. Takmer dvojnásobne vyššia bola v skupine mladších seniorov. Medzimesačne stúpla dvojnásobne, keď počet zomretých o 16,5 % prevýšil priemer marcových hodnôt v rokoch (2015 až 2019) pred nástupom pandémie.

„Epidemická situácia sa na Slovensku od začiatku roka výrazne zlepšila, v marci však počet zomretých začal opäť stúpať. Vyššiu nadúmrtnosť spôsobil stále ešte vyšší počet zomretých na infekciu COVID-19, ale aj výrazný nárast zomretých na choroby dýchacej sústavy, či infekčné a parazitárne choroby ako bol päťročný priemer pred pandémiou,“ uviedla riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR.Zuzana Podmanická.

Vekové kategórie a oblasti

V marci zomieralo menej ľudí v predproduktívnom (od 0 do 14 rokov) aj v produktívnom veku (od 15 do 64 rokov) ako v predošlých piatich rokoch pred pandémiou.

Nadúmrtnosť sa však naďalej prejavovala v kategórii nad 65 rokov. V marci zomrelo o 26 % viac seniorov ako v rokoch pred pandémiou. „Najhoršia situácia bola v podskupine mladších seniorov (od 65 do 74 rokov), ktorá zaznamenala až tretinovú nadúmrtnosť (33 %). Seniori tvorili 81 % zomretých počas marca 2022,“ spresnili štatistici.

Zvýšený počet zomretých počas marca pretrvával aj vo všetkých ôsmich krajoch SR. Počet úmrtí sa zvýšil od 10 % do 25 % oproti predošlým rokom. Lepšie bol na tom len Žilinský kraj.

Najhoršia situácia bola v Trenčianskom kraji. V tomto regióne zomieralo o vyše štvrtinu viac ľudí ako bol priemer predošlých piatich rokov pred pandémiou. Viac ako pätinovú nadúmrtnosť dosiahol aj Trnavský a Košický kraj.

Príčiny úmrtí

V marci zomrelo na covid 614 osôb, najviac v tomto roku – štvrtá najčastejšia príčina úmrtí. „Medziročne sa síce ich počet znížil o viac ako tri štvrtiny, ale podľahol mu každý deviaty zomretý a podieľal sa 11 % na všetkých úmrtiach,“ konštatoval ŠÚ SR.

Na Slovensku už tradične dominovali choroby obehovej sústavy, ktoré spôsobili 42 % úmrtí (2 400 ľudí). Nadúmrtnosť sa pri chorobách obehovej sústavy prejavila najmä vo vekovej skupine mladších seniorov (od 65 do 74 rokov).

Na druhom mieste medzi príčinami úmrtí zostali nádory (18 % zo všetkých úmrtí). Treťou najčastejšou príčinou s podielom 12 % boli choroby dýchacej sústavy (671 osôb).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko