Na hlavný obsah

V Mariupole podľa jeho starostu zomrelo vyše 10 000 civilistov

Počet však môže byť ešte vyšší.

V Mariupole podľa jeho starostu zomrelo vyše 10 000 civilistov
Zničená budova divadla v obliehanom prístavnom meste Mariupol. Foto: TASR/AP

Viac než 10 000 civilistov zahynulo v meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy 24. februára. Informovala o tom agentúra AP, pre ktorú to v pondelok (11. 4.) uviedol starosta tohto obliehaného prístavného mesta Vadym Bojčenko.

V telefonickom rozhovore pre AP povedal, že mŕtve telá tvorili „koberec na uliciach nášho mesta“ a skutočný počet obetí môže byť viac než 20 000.

Blokovanie humanitárnych konvojov

Aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prejave k poslancom juhokórejského parlamentu povedal, že Mariupol ruská armáda úplne zdevastovala.

Starosta Mariupola zároveň opätovne uviedol, že ruské jednotky do mesta priniesli mobilné krematóriá, aby sa tak zbavili tiel obetí. Bojčenko súčasne obvinil ruské sily, že odmietajú povoliť humanitárnym konvojom vstup do mesta v snahe zamaskovať masaker, ku ktorému v Mariupole došlo.

Popreli tvrdenie 36. brigády ukrajinského námorníctva

Podľa zástupcu starostu Mariupolu Serhija Orlova ukrajinské jednotky v miestnom prístave stále odolávajú ruskej prevahe. Orlov poprel tvrdenie 36. brigády ukrajinského námorníctva, že ukrajinská armáda sa v Mariupole pripravuje na „poslednú bitku“, pretože jej dochádza munícia.

„Dnes je to pravdepodobne posledná bitka, pretože nám dochádza munícia. Pre niektorých z nás to znamená smrť, pre iných zajatie,“ citovala v pondelok (11. 4.) agentúra AFP z vyhlásenia 36. brigády.

„Bojovali sme viac ako mesiac bez doplnenia munície, bez jedla, bez vody,“ dodala jednotka, podľa ktorej bola pri bojoch zranená viac ako polovica jej členov. „Nepriateľ nás postupne zatlačil …obkľúčil a teraz sa nás snaží zničiť,“ píše sa vo vyhlásení.

Nedostatok vody aj jedla

Starosta predtým hovoril o 5 000 obetiach, pripomína AP. Ako vysvetlil, tieto údaje boli z 21. marca, ale „o tisíce viac ľudí ležalo na uliciach, bolo pre nás jednoducho nemožné ich pozbierať“.

V Mariupole zostáva približne 120 000 civilistov, ktorí naliehavo potrebujú jedlo, vodu, teplo a komunikácie, upozornil Bojčenko. Zároveň dodal, že zhruba 150 000 ľudí opustilo mesto súkromnými vozidlami a odišli do iných častí Ukrajiny.

Najmenej 33 000 ľudí bolo podľa neho zavlečených do Ruska alebo separatistických oblastí Ukrajiny.

Proruskí separatisti zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DNR) oznámili, že majú pod kontrolou prístav v Mariupole, informovala agentúra TASS.

Ukrajinská strana sa k tomu nevyjadrila a z nezávislých zdrojov správu nemožno overiť. „Čo sa týka prístavu v Mariupole, tak ten je už teraz pod našou kontrolou,“ citovala agentúra TASS šéfa DNR ovládaného proruskými separatistami Denisa Pušilina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet