Na hlavný obsah

V Oravskej Polhore postavili nájomné byty, pomôžu mladým rodinám

Majú priemernú rozlohu 52 štvorcových metrov.

Mladé rodiny s deťmi v Oravskej Polhore sa presťahujú do nových nájomných bytov. Postavila ich samospráva s vlastnou obecnou firmou. Dostala dotáciu a úver od štátu. Výstavba nájomných bytov na Slovensku však napreduje pomaly.

Štyri trojizbové byty, dvanásť dvojizbových a tri garsónky. Nové bývanie postavila obec za 20 mesiacov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Nestavali sme ju pomocou dodávateľa, ale pomocou vlastnej obecnej firmy. Čiže zamestnávame vlastných zamestnancov z obce a vďaka tomu sme aj poskytli prácu. Mohli sme sa vyhrať s tou bytovkou, stavali sme si ju sami pre seba,“ hovorí Michal Strnál (KDH), starosta Oravskej Polhory.

Byty majú priemernú rozlohu 52 štvorcových metrov. Najlacnejší prenájom bytu je za 110 eur a najdrahší za 210 eur mesačne.

„Snažili sme sa vyjsť v ústrety tým hlavne mladým začínajúcim rodinám, ktoré už čakajú deti alebo majú deti. Aby sme im pomohli preklenúť to obdobie, kedy odchádzajú z domu a ešte nemajú vlastný dom,“ dodal Strnál.

Obec využila na stavbu týchto nájomných bytov približne 300 000 eur ako dotáciu z rezortu dopravy. Na zvyšných takmer 600 000 eur dostala zvýhodnený úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania.

Odborník tvrdí, že podporu nájomného bývania treba vyriešiť globálne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny