Na hlavný obsah

V Osvienčime si obete holokaustu pripomenuli Pochodom živých

Akcie sa zúčastnili aj utečenci z Ukrajiny.

V Osvienčime si obete holokaustu pripomenuli Pochodom živých
Pochod živých v Osvienčime - uprostred poľský prezident Andrzej Duda a preživší z Auschwitzu Edward Mosberg (vpravo). Foto: TASR/AP

Po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou covidu sa vo štvrtok (28. 4.) asi 2 000 mladých ľudí z rôznych krajín sveta a niekoľko preživších vydalo v bývalom nacistickom vyhladzovacom tábore v Osvienčime na Pochod živých.

Cestu merajúcu asi 3,2 kilometra od brány s nápisom Arbeit macht frei (Práca oslobodzuje) pri tábore Auschwitz I do tábora Auschwitz II – Birkenau podniklo aj niekoľko utečencov z Ukrajiny, ktorých z domova vyhnala ruská agresia.

Pochod začalo zatrúbenie na šofar, rituálny židovský nástroj zo zvieracieho rohu. Pochodu živých sa zúčastnil tiež poľský prezident Andrzej Duda, ktorý po ceste pomáhal 95-ročnému Edwardovi Mosbergovi. Nacisti mu zavraždili skoro celú rodinu a jeho väznili.

„Pred terajšou vojnou som aj s rodinou utiekla z Vinnycii na Ukrajine. Usadili sme sa v Osvienčime,“ cituje denník Gazetu Wyborczu na svojej internetovej stránke Ukrajinku Viru. Tá uviedla, že sa Pochodu živých zúčastnila preto, aby dala najavo odpor k vojnovým krutostiam.

Tohtoročný Pochod živých sa koná s odkazom potreby odovzdávať ďalším generáciám zodpovednosť za pripomínanie si zverstiev holokaustu a za vzdelávanie o ňom. Táto akcia sa koná od roku 1988 v Deň holokaustu a hrdinstva, ktorý pripomína šesť miliónov Židov zavraždených nacistami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet