Na hlavný obsah

V Pekingu sa začalo hromadné testovanie, ľudia sa pripravujú na najhoršie

Pred obchodmi sa tvoria dlhé rady.

V Pekingu sa začalo hromadné testovanie, ľudia sa pripravujú na najhoršie
Na snímke obyvatelia a pracovníci úradov s ochrannými rúškami stoja v rade počas hromadného testovania na covid. Foto: TASR/AP

Úrady v najľudnatejšom pekinskom obvode Čchao-jang v pondelok (25. 4.) začali hromadné testovanie na ochorenie COVID-19.

Pred supermarketmi a obchodmi sa tvorili dlhé rady, pretože sa obyvatelia vybrali nakupovať zásoby v obavách z možnej prísnej uzávery podobnej tej v najväčšom čínskom meste Šanghaj. Informuje o tom BBC.

V Čchao-jangu, kde žije asi 3,5 milióna ľudí, sa cez víkend potvrdilo 26 prípadov koronavírusovej infekcie V rámci súčasnej vlny infekcií v hlavnom meste Číny je to zatiaľ najvyšší počet. Obyvatelia obvodu aj ľudia, ktorí tam dochádzajú za prácou, sa musia nechať otestovať v tomto týždni trikrát.

Obyvatelia si robia zásoby

„Pripravujem sa na najhoršie,“ povedal vysokoškolský študent Čang z priľahlého obvodu Chaj-tien. Cez internet si objednal najrôznejšie sladkosti a takmer päť kilogramov jabĺk. Podobne ako on vyrazili nakupovať online aj v obchodoch ľudia v celom hlavnom meste. Chcú si vytvoriť zásoby zeleniny, čerstvého mäsa či toaletného papiera.

Panické nakupovanie a následný dočasný nedostatok tovaru v obchodoch si od začiatku pandémie covidu zažilo mnoho krajín sveta. Obavy obyvateľov Pekingu sú ale čiastočne odôvodnené situáciou v Šanghaji, kde je už niekoľko týždňov pod prísnou uzáverou väčšina z tamojších 25 miliónov obyvateľov.

Uzávera Šanghaja vzbudila celosvetovú pozornosť

Problémy s nedostatkom jedla momentálne v Šanghaji pramenia najmä z toho, že v meste nie je dostatok kuriérov, ktorí by objednávky obyvateľom zatvoreným doma rozvážali, poznamenala agentúra Reuters.

Uzávera Šanghaja vzbudila celosvetovú pozornosť. Mnoho obyvateľov mesta totiž malo ťažkosti zaobstarať si potraviny a uchýlilo sa k výmennému obchodu či nakupovaniu veľkého množstva zásob. Hlásené boli aj problémy so zabezpečením bežnej lekárskej starostlivosti.

Hlavné pekinské supermarketové reťazce v pondelok kvôli zvýšenému dopytu predĺžili otváraciu dobu, prípadne zvýšili zásoby aj počet zamestnancov.

Úrady v Čchao-Jangu aj napriek relatívne nízkemu počtu infikovaných už obyvateľom odporučili, aby obmedzili svoje aktivity. Väčšina škôl, obchodov aj podnikov však zostáva otvorená.

Uzávera sa zatiaľ týka zhruba desiatky obytných budov. V obvode priamo susediacom s pekinským historickým centrom bývajú zámožnejší obyvatelia. Sídlia tam aj niektoré ministerstvá, veľvyslanectvá a veľké firmy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet