Na hlavný obsah

V Poľsku pri druhom banskom nešťastí v tomto týždni zahynuli štyria baníci

Ďalších šesť je stále nezvestných.

V Poľsku pri druhom banskom nešťastí v tomto týždni zahynuli štyria baníci
Na snímke záchranári prichádzajú pátrať po nezvestných baníkoch. Foto: TASR

Nešťastie v poľskej uhoľnej bani Zofiówka si vyžiadalo životy najmenej štyroch baníkov. Ďalších šesť je stále nezvestných. Informovali o tom poľské médiá s odvolaním sa na vlastníka bane, spoločnosť Jastrzembska Spólka Wenglowa (JSW). Záchranná akcia po už druhom banskom nešťastí v Poľsku v tomto týždni pokračuje.

„Ďalšie zdrvujúce správy zo Sliezska,“ napísal o nešťastí poľský premiér Mateusz Morawiecki. Dodal, že je v myšlienkach a modlitbách spolu s nezvestnými.

Otras spojený s prudkým únikom metánu podľa oznámenia spoločnosti nastal o 03: 40 v hĺbke asi 900 metrov. „V okolí nehody bolo 52 pracovníkov, 42 ich vyšlo (z bane) bez pomoci,“ uviedla JSW.

Zasahujú desiatky záchranárov

So zvyšnými desiatimi baníkmi sa podľa firmy nebolo možné spojiť. V bani zasahujú tri desiatky záchranárov, povedal agentúre PAP hovorca JSW Slawomir Starzyński.

Rovnakej spoločnosti patrí tiež čiernouhoľná baňa Pniówek na juhu Poľska, kde po stredajšom (20. 4.) výbuchu metánu prišlo o život päť ľudí a ďalších sedem je nezvestných.

V bani Pniówek ukončili záchrannú operáciu

Záchrannú operáciu JSW v piatok (22. 4.) ukončila s tým, že oblasť, kde zostalo päť banských záchranárov a dvaja baníci, je príliš nebezpečná a vyslanie ďalších tímov by bolo nezodpovedné.

Oproti situácii v neďalekej bani Pniówek nedošlo v bani Zofiówka k výbuchu metánu, ale záchranárov od nezvestných delila oveľa väčšia vzdialenosť, namiesto 300-400 metrov ako v bani Pniówek išlo teraz asi o 2 300-2 500 metrov.

V bani Zofiówka prišlo v roku 2018 o život päť baníkov, pripomína agentúra AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet