Na hlavný obsah

V Turecku zadržali 46 ľudí podozrivých z napojenia na kurdských militantov

Sú medzi nimi aj bývalí členovia kurdskej strany.

V Turecku zadržali 46 ľudí podozrivých z napojenia na kurdských militantov
Na ilustračnej snímke žena pred tureckou vlajkou. Foto: Pixabay.com

Celkovo 46 ľudí zadržala turecká polícia pre podozrenie z napojenia na kurdských militantov. Medzi zadržanými sú aj bývalí funkcionári z opozičnej prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP).

Informujú o tom agentúry DPA a AP s odvolaním sa na utorňajšie (12. 4.) vyjadrenia tureckých úradov a médií.

Zadržané osoby sú obvinené z poskytovania finančných prostriedkov zakázanej Strane kurdských pracujúcich (PKK). Patria k dovedna 91 ľuďom, ktorých zadržanie nariadia turecká prokuratúra.

Ankara dlhodobo obviňuje prokurdskú stranu HDP z napojenia na zakázanú PKK, ktorú Turecko, EÚ aj USA považujú za teroristickú organizáciu. HDP, ktorá je aktuálne druhou najsilnejšou opozičnou stranou v parlamente, takéto tvrdenia odmieta.

Stranu HDP sa snažia dlhodobo rozpustiť

K najnovším zatknutiam sa dosiaľ táto strana nevyjadrila. Turecká štátna tlačová agentúra Anadolu informovala, že medzi zadržanými sú aj bývalí zástupcovia starostov viacerých miest aj bývalí členovia mestských rád za HDP či niekdajší pokladníci tejto strany.

Agentúra DPA pripomína, že v Turecku sú v súčasnosti väznení mnohí členovia HDP vrátane jej bývalého lídra Selahattina Demirtaša.

Turecké úrady sa HDP dlhodobo snažia rozpustiť, pričom to odôvodňujú práve jej prepojenosťou na PKK. Západné krajiny kritizujú Ankaru za takéto kroky namierené voči politickej opozícii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet