Na hlavný obsah

V Žiline vzniká nová ukrajinská komunita

Denne tu hľadajú pomoc stovky utečencov.

V Žiline vzniká nová ukrajinská komunita
Sklad pomoci pre Ukrajincov v Žiline. Foto: RTVS

Žilinská samospráva eviduje na území mesta viac 500 odídencov z Ukrajiny. Práve v Žiline vzniká nová ukrajinská komunita, ktorá sa stretáva v Ukrajinskom dome, kempe Žilina či v Ukrainskej spilke, kde denne hľadajú pomoc stovky Ukrajincov.

Milan Dubec z centra Ukrainska spilka pre regionálny televízny magazín Regina povedal, že v Žiline vytvorili sklady pomoci, kde ukrajinským utečencom vydávajú potraviny, drogériu či oblečenie. Zbierku tvoria hlavne bežní ľudia z mesta a okolia.

„V spilke pracuje päť Ukrajiniek, ktoré sme zamestnali a ktoré poskytujú Ukrajincom pomoc s vypĺňaním žiadostí na úrady,“ uviedol Dubec s tým, že k dispozícii je v centre aj päť počítačov, kde si ľudia môžu vyplniť svoj životopis v ukrajinčine.

Pozrite si celú reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

Človek zavolá, napíše alebo sa osobne zastaví a pracovníčky v sklade mu pomôžu s výdajom nevyhnutných potrieb, spresnila Olesya Besarabová z Ukrajinského domu v Žiline.

Podpora Žilinčanov

„Veľmi dobre nás prijali. Bývame u jednej milej priateľskej rodiny blízko Žiliny. Do Ukrajinského domu si chodíme po potraviny, oblečenie a všetko, čo potrebujeme. Sme vďační Slovákom, že nám pomáhajú a že naše deti tu môžu chodiť do školy,“ povedala utečenka Oľga z Charkova.

Hovorca mesta Žilina hovorí o tom, že centrá pomoci vytvorili akúsi komunitu, kde sa utečenci z Ukrajiny môžu socializovať a zhovárať sa so svojimi krajanmi. Besarabová za tým vidí možnosť pre Ukrajincov, ako sa vrátiť do normálneho života.

Obyvateľom Žiliny táto pomoc vôbec neprekáža. Podporujú ich v tom, aby sa tu utečenci cítili dobre. Dúfajú, že podobnú pomoc by v prípade potreby dostali aj oni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny