Na hlavný obsah

Čo bude s Vyšehradskou štvorkou? Mohla by fungovať bez Maďarska?

Niektorí odborníci hovoria, že V4 už prakticky neexistuje.

Čo bude s Vyšehradskou štvorkou? Mohla by fungovať bez Maďarska?
Maďarský premiér Viktor Orbán krátko po ukončení hlasovania v parlamentných voľbách. Foto: TASR/AP

Vojna na Ukrajine odkryla rozdielne postoje krajín Vyšehradskej štvorky (V4) k Moskve. Po maďarských voľbách sa navyše ozývajú hlasy, že formát by mohol v budúcnosti pokračovať bez Budapešti. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Jana Balková.

Niektorí odborníci dokonca hovoria, že V4 už prakticky neexistuje. Premiérovi Viktorovi Orbánovi sa podľa nich dlhodobo darí zabezpečiť pre svoju krajinu to najlepšie z dvoch strán – lacnú energiu z Ruska a peniaze z Európskej únie.

Zamrznuté vzťahy, zrušené samity, ostré slová – aj takto sa dajú charakterizovať ostatné dni vo V4. Tému boja proti EÚ, ktorú mali najmä Maďarsko a Poľsko spoločné, teraz prevalcoval postoj k vojne na Ukrajine. A vo V4 to ešte viac zaškrípalo.

Orbán je stále Orbán

Podľa analytika portálu Euractiv Radovana Geista však výsledok maďarských volieb neovplyvní jej fungovanie, keďže maďarský líder sa nemení – Viktor Orbán je stále ten istý človek.

„Je to premiér, ktorý už počas predchádzajúcich volebných období nielenže podkopával fungovanie právneho štátu a koncentroval moc, ale sa aj pokúšal zneužívať V4 na presadzovanie svojej politiky v EÚ,“ uviedol Geist.

„A tak ako v minulosti to v podstate znefunkčnilo V4 ako nástroj efektívneho dohadovania spoločných pozícii v európskej politike. A tak to asi bude pokračovať,“ dodal.

Podobný názor má aj Jan Kovář z Ústavu medzinárodných vzťahov v Prahe. „Myslím si, že môže byť tendencia používať V4 o niečo menej alebo sa k nej vymedzovať, no i tak je to stále akýsi formát pre spoluprácu a vyhľadávanie partnerstva v konkrétnych otázkach a stále bude,“ vysvetlil.

Maďarsko potrebuje eurofondy

Maďari brzdia protiruské sankcie a odmietajú pustiť cez svoje územie zbrane pre Kyjev. Mnohí odborníci sa zhodujú, že Budapešť dlhodobo porušuje kľúčové záujmy Bruselu aj V4.

Podľa Geista má Orbán dva výrazné problémy. Znefunkčňuje inštitúcie právneho štátu a je zhovievavý k Rusku. Táto politika proti základným hodnotám Bruselu neumožňuje Budapešti čerpať európske peniaze.

„Čas ukáže, či v tom bude pokračovať, alebo sa bude snažiť hľadať nejakú formu kompromisu s európskymi inštitúciami, pretože Maďarsko európske peniaze potrebuje,“ zdôraznil Geist.

Podľa komentátorov smeruje Maďarsko pod Orbánovou vládou k ešte väčšej izolácii. Niektorí naznačujú, že sa to môže týkať aj V4, aj že ako projekt už neexistuje. Nasvedčuje tomu podľa nich aj nedávne zrušené stretnutie ministrov obrany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál