Na hlavný obsah

Velenie ruských síl na Ukrajine preberá generál so skúsenosťami zo Sýrie

Zlepšiť má najmä koordináciu jednotiek.

Velenie ruských síl na Ukrajine preberá generál so skúsenosťami zo Sýrie
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo), ruský minister obrany Sergej Šojgu (druhý zľava), veliteľ ruského námorníctva Nikolaj Jevmenov (druhý sprava) a hlavný veliteľ južného vojenského okruhu Alexander Dvornikov (vpravo). Foto: TASR/AP

Velenie operácií ruských inváznych síl na Ukrajine prevezme generál Alexander Dvornikov, ktorý má bohaté skúsenosti z bojov v Sýrii.

Jeho hlavnou úlohou bude zlepšiť koordináciu medzi jednotkami, ktorá bola od začiatku invázie 24. februára zlá. Napísal to portál BBC News s odvolaním sa na nemenovaného západného činiteľa.

„Koordinácia medzi rôznymi veliteľstvami bola naozaj zlá,“ uviedol zdroj uvedenej informácie. Podľa neho to tak bolo preto, že ruské sily neboli k takejto práci vycvičené. Rozhodlo tak, že operáciu bude riadiť s cieľom zabezpečiť lepšiu koordináciu veliteľ Južného vojenského okruhu Dvornikov.

„Tento konkrétny veliteľ má mnoho skúseností s ruskými operáciami v Sýrii. Očakávame preto, že sa celkové velenie a riadenie zlepší,“ povedal citovaný činiteľ.

Zúčastnil sa vojny v Čečensku

Činiteľ poukázal na to, že Moskva sa bude snažiť dosiahnuť nejaké úspechy do 9. mája, teda do každoročných osláv porážky nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne. Tým politické priority dostávajú prednosť pred prioritami vojenskými.

Ruské jednotky sa sťahujú zo severu Ukrajiny a preskupujú sa. Podľa presvedčenia ukrajinských predstaviteľov, podporeného informáciami západných spravodajských služieb, sa agresor chystá na silný úder na východe a juhu Ukrajiny.

Ukrajinska pravda napísala, že generál Dvornikov, vyznamenaný v roku 2016 titulom Hrdina Ruskej federácie, slúžil v rokoch 2000 až 2003 v Severokaukazskom vojenskom okruhu ako náčelník štábu a zúčastnil sa vojny v Čečensku. Veliteľom skupiny ruských ozbrojených síl v Sýrii bol vymenovaný v septembri 2015.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet