Na hlavný obsah

Viaceré štáty EÚ vrátane Slovenska porušili embargo na dodávku zbraní do Ruska

Dodávali ich v čase zbrojného embarga po obsadení Krymu.

Viaceré štáty EÚ vrátane Slovenska porušili embargo na dodávku zbraní do Ruska
Ruský príslušník členských štátov Organizácie dohody o kolektívnej bezpečnosti. Foto: TASR/AP

Rusko sa podľa expertov spolieha na Ukrajine do veľkej miery na zbrane vlastnej výroby, no na Ukrajine môže využívať aj techniku z členských krajín Európskej únie.

Podľa zistení investigatívnych novinárov mali viaceré európske štáty vojenskú techniku dodávať ruskej armáde aj v čase, keď už platilo zbrojné embargo po obsadení Krymu.

Strely, rakety, torpéda, bomby či ťažká technika – to všetko malo smerovať z Európskej únie do Ruska v rokoch 2015 až 2020. Tvrdia to novinári z portálu Investigate Europe. Napriek embargu podľa nich 10 členských štátov dodalo Rusom vojenské vybavenie za 346 miliónov eur.

Medzi dodávateľmi bolo aj Slovensko. Téme sa venovala v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktorka RTVS Soňa Weissová.

SR urobila obchod za 68 000 eur

„Slovensko urobilo jeden obchod v roku 2018 za 68 000 eur. Dáta ukazujú, že to bolo v kategórii lietadlá, resp. letecká technika. Sú to údaje z databázy COARM, ktorá obsahuje čísla a vojenskú kategóriu, takže nie je možné identifikovať detaily,“ vysvetlila pre Rádiožurnál investigatívna novinárka portálu Ana Čurič.

„Slovenská republika rešpektovala embargo, a teda v tomto období nevyvážala žiaden vojenský materiál okrem techniky, ktorá na základe zmlúv smerovala na povinný servis a opravy,“ uviedla hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Investigatívni novinári sa odvolávajú na verejne prístupné dáta uverejnené pracovnou skupinou pri Rade pre vývoz konvenčných zbraní.

Najväčšími vývozcami bolo Francúzsko a Nemecko

Ana Čurič z Investigate Europe hovorí, že čiastka v prípade Slovenska je v porovnaní s inými štátmi minimálna. „Najväčšími vývozcami zbraní boli v sledovanom čase Francúzsko a Nemecko. Za nimi Taliansko. Francúzi poslali do Ruska techniku za 152 miliónov eur, nemecký export bol za 122 miliónov a taliansky vo výške 22 miliónov eur.“

Práve Talianom sa ako jediným podarilo preniknúť na ruský trh s obrnenými vozidlami. Do Ruska ich po špeciálnom súhlase Ríma dodávala firma Iveco. Vlády dotknutých krajín sa bránia, že ide o dodávky zo zmlúv, ktoré uzavreli pred okupáciou Krymu.

Ruský zbrojný priemysel potrebuje z Európy najmä komponenty a súčiastky. Väčšinu techniky si vyrába sám.

„Napríklad infračervené kamery všetkých ruských moderných tankov pochádzajú z Francúzska. Až po roku 2014 sa Rusko snažilo tieto komponenty nahradiť produkciou v Bielorusku. Čo sa týka elektroniky, primárny zdroj sú Tajwan, Južná Kórea, Japonsko alebo Malajzia,“ vysvetlil vojenský publicista Vladimír Bednár.

Analytik tiež dodáva, že Rusko muselo pre výpadky v dodávkach komponentov, zapríčinených sankciami, pozastaviť výrobu niektorej techniky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál