Na hlavný obsah

Viktor Orbán odsudzuje masaker v ukrajinskom meste Buča

Podporí medzinárodné vyšetrovanie.

Viktor Orbán odsudzuje masaker v ukrajinskom meste Buča
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán odsudzuje masaker v ukrajinskom meste Buča, kde počas ruskej invázie zomreli stovky civilistov.

Podporí medzinárodné vyšetrovanie, ktoré nájde vinníkov tohto krviprelievania. Novinárom to v sobotu (9. 4.) povedal šéf tlačového úradu maďarského premiéra Bertalan Havasi, ktorého citoval server Hungary Today.

Orbánov postoj kritizoval aj Kaczyňski

Maďarského premiéra v piatok (8. 4.) ostro kritizoval jeho dlhoročný spojenec, poľský vicepremiér Jaroslaw Kaczyňski. Okrem iného povedal, že s ním ďalej nemôže spolupracovať, kým Orbán nezmení postoj k ruskej invázii.

Orbán síce odsúdil ruské napadnutie Ukrajiny, ale nekritizoval konkrétne ruského prezidenta Vladimira Putina. Orbánova vláda tiež na rozdiel od ostatných krajín EÚ a ďalších západných štátov neposiela Kyjevu vojenskú pomoc.

„Ak premiér Orbán hovorí, že jasne nevidí, čo sa stalo v Buči, odporučil by som mu navštíviť očného lekára. Je to sklamanie,“ povedal Kaczyňski. Poukázal na stovky civilistov, ktorých v Buči zrejme zabili ruskí vojaci.

Zároveň ale vyjadril určité pochopenie pre možné Orbánove ciele. „Verím, že to, čo Viktor Orbán robí, je späté s nádejou, že zohrá nejakú úlohu v snahách o ukončenie konfliktu,“ dodal Kaczyňski.

Maďarsko zdieľa stanovisko EÚ

Orbán, ktorý má dobré vzťahy so šéfom Kremľa, tento týždeň v telefonickom rozhovore s Putinom navrhol vyhlásiť okamžité prímerie na Ukrajine.

Hlavu Ruska pozval do Budapešti na mierové rokovania s ukrajinským a francúzskym prezidentom Volodymyrom Zelenským a Emmanuelom Macronom a s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

Podľa serveru Hungary Today Orbán tento týždeň novinárom povedal, že „túto vojnu začalo Rusko napadnutím Ukrajiny“, čo označil za agresiu. Dodal, že Maďarsko v tomto zdieľa postoj EÚ.

Vyzval tiež na nezávislé vyšetrovanie zverstiev na Ukrajine a povedal, že civilisti musia byť chránení a násilie voči nim jasne odsúdené, povedal Orbánov hovorca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet