Na hlavný obsah

Vizionár Ján Turzo vynikal v podnikaní aj priemysle, od jeho narodenia uplynulo 585 rokov

Patril k hlavným veriteľom uhorského panovníckeho dvora.

Vizionár Ján Turzo vynikal v podnikaní aj priemysle, od jeho narodenia uplynulo 585 rokov
Na snímke Ján Turzo. Foto: Wikipedia-voľné dielo

Ján Turzo bol zakladateľom Thurzovsko-Fuggerovskej mediarskej spoločnosti.

Bol kremnický komorský gróf, levočský, krakovský a banskobystrický mešťan, zvolenský župan, podnikateľ európskeho významu a známy znalec modernej dolovacej techniky. Patril k hlavným veriteľom uhorského panovníckeho dvora.

„Bol úžasne podnikavý, rozhľadený a vzdelaný človek. Je to jedna z naj osobností Banskej Bystrice a aj celého Slovenska v priemyselnej oblasti. Videl 300 rokov dopredu. On žiť dnes, tak Bill Gates je popri ňom žobrák,“ uviedol vlastivedný sprievodca Branislav Stančík.

Mal byť vysvätený za kňaza

Ako priblížil vo svojom výklade, Ján Thurzo pochádzal z rodiny, ktorá mala remeselnícko-kupecký pôvod. Narodil sa 30. apríla 1437 v Levoči.

Slovenské národné múzeum uvádza, že informácie o jeho detstve chýbajú. Podľa dostupných informácii, mal byť vysvätený za kňaza, to sa však nikdy nepotvrdilo.

V staršej historickej spisbe sa traduje informácia o jeho štúdiách. Podľa nej mal študovať na prestížnych talianskych univerzitách v Padove a v Ríme, no ich matriky to nepotvrdzujú.

Ako dodáva Spišské múzeum v Levoči, hodnovernými dôkazmi nie je podložené ani tvrdenie o jeho predurčení stať sa duchovným a dokonca o jeho vysvätení za kňaza. Rovnako nepotvrdené sú aj informácie o jeho pobyte v Benátkach, kde sa mal prvýkrát zoznámiť s Jakubom Fuggerom Bohatým.

Práve s ním založili podnik „Ungarischer Handel“, ktorý v tom čase nemal v kráľovstve obdobu. Spracovával čiernu meď, a teda oddeľovať z medi striebro. 

Spoločnosť priniesla veľké zisky

Turzovsko – Fuggerovská podnikateľská spoločnosť Ungarischer Handel patrila k najväčším európskym podnikateľským spoločnostiam tých čias. Pôsobenie Jána Turzu v nej bol vrchol v jeho kariére a podnikateľskej činnosti. Tento podnik priniesol Thurzovcom najväčšie zisky.

Vtedajšia Európa ho považovala hneď po Fuggerovi za najbohatšieho a najvýznamnejšieho človeka. Presne vedel, čo chce dosiahnuť. Keď prišiel do Banskej Bystrice v poslednej tretine 15. storočia, baníctvo tu bolo v úpadku. On sa vyberie tam, kde je zle? Musel mať obrovskú víziu a tá sa volala kremnický komorský gróf – chcel ovládnuť trh so zlatom,“ dodal Stančík.

Ján Turzo zomrel 10. októbra 1508 v rumunskom meste Baia Mare.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko