Na hlavný obsah

Vláda znížila vekovú hranicu pre získanie vodičákov skupín C a D

Upraví sa tiež klasifikácia závažných porušení cestnej premávky.

Vláda znížila vekovú hranicu pre získanie vodičákov skupín C a D
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Veková hranica na získanie vodičského preukazu skupiny C a CE by sa mohla znížiť zo súčasných 21 na 18 rokov. Novela, ktorú v stredu (6. 4.) schválila vláda, počíta aj so znížením hranice pre vodičáky skupiny D a DE z 24 na 21 rokov.

Pre vodičské oprávnenie viesť vozidlá skupiny D a DE však bude jedno obmedzenie. „Držiteľ zrýchlenej základnej kvalifikácie do dovŕšenia veku 23 rokov bude oprávnený len na vedenie vozidiel pravidelnej autobusovej dopravy na autobusovej linke, ktorá nepresahuje 50 kilometrov,“ uvádza rezort vnútra.

Možnosť získať vodičský preukaz skupiny C a D v skoršom veku majú príslušníci bezpečnostných zložiek, profesionálni vojaci, hasiči a záchranári. Využívať by ich však mali len na území Slovenska.

Novela zákona tiež počíta s rozšírením podmienok udelenia vodičáku tejto skupiny aj o preskúmanie zdravotnej spôsobilosti vo vzťahu k závislostiam od alkoholu, omamných látok či liečiv. Ale aj o odborné poradenstvo, ak žiadateľ za posledných päť rokov porušil pravidlá cestnej premávky požitím návykovej látky.

Vodičské oprávnenie skupiny B by sa podľa nového znenia zákona mohlo rozšíriť o vozidlá s pohonom na alternatívne palivá do 4 250 kilogramov.

Medzi porušenia pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom by sa mali zaradiť nové priestupky. Ide o podstatné prekročenie najvyššej dovolenej rýchlosti a používanie mobilu bez systému „voľné ruky“ či iných podobných zariadení.

Za závažné porušenie pravidiel sa bude brať prekročenie rýchlosti o 50 a viac kilometrov za hodinu v obci a 60 a viac km/h mimo obce.

Slovenská legislatíva sa tak má zosúladiť so smernicou Európskej únie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko