Na hlavný obsah

Vlastimil Brodský žiaril nielen v úlohách antihrdinov. Získal aj Strieborného medveďa

Známy je zo seriálov Pán Tau či Arabela.

Vlastimil Brodský žiaril nielen v úlohách antihrdinov. Získal aj Strieborného medveďa
Na snímke dnes už zosnulý bývalý český herec Vlastimil Brodský. Foto: TASR

Jeden z najvýraznejších komických talentov svojej generácie. Tak označovali českého divadelného a filmového herca Vlastimila Brodského. Od jeho úmrtia uplynulo v stredu (20. 4.) dvadsať rokov.

Vlastimil Brodský sa narodil sa 15. decembra 1920 v Hrušove nad Odrou pri Ostrave v rodine zanietených ochotníkov. On sám však chcel byť skôr tanečníkom. Naučil sa stepovať a ako stredoškolák tancoval v nočných baroch.

Študoval na divadelnej škole E. F. Buriana, potom účinkoval vo viacerých pražských divadlách (napríklad Větrník, Pražské divadelné štúdio, Nezávislé divadlo). Po oslobodení patril k zakladateľom úspešného Divadla satiry.

Od roku 1948 bol členom Divadla na Vinohradoch. Hosťoval aj na scéne Národného divadla v Prahe. Odtiaľ odišiel 1. januára 1984 do penzie, hoci vystupoval až do roku 1990.

Najznámejšie diela

V jeho hereckom repertoári v divadle, televízii a filme prevažujú antihrdinovia a tragikomické postavy. Ide o ľudí s veľkou dávkou múdrej zhovievavosti a humoru.

Zahral si vo vyše 150 filmoch. K jeho najznámejším môžeme zaradiť Kam čert nemůže (1959), Pani Bovaryová (1960), Až přijde kocour (1963), Ženu ani květinou neuhodíš (1966), Ostře sledované vlaky (1966), Všichni dobří rodáci (1968), Farářův konec (1968), Skřivánci na niti (1969), Noc na Karlštejně (1973).

Televízni diváci ho poznajú najmä zo seriálov Pan Tau (1969), F. L. Věk (1970) a Arabela (1979). V mnohých z nich hral aj so svojou vtedajšou manželkou Janou Brejchovou. Nezabudnuteľný bol aj v sci-fi seriáli Návštevníci.

Svetovú popularitu mu zaistila hlavná úloha Žida Jakoba Heyma v nemeckom filme Jakob, der Lügner (Jakob klamár) v roku 1975. Za tú získal Strieborného medveďa na medzinárodnom filmovom festivale Berlinale v nemeckom Berlíne.

Svoju filmovú kariéru ukončil dôstojne veľkou postavou vitálneho dôchodcu Františka Hána v smutnej komédii Babí léto (2001). Získal za ňu Českého leva za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe.

Popularitu si Vlastimil Brodský získal aj rozhlasovými večerníčkami so škriatkom Hajajom. Herecky sa realizoval tiež v dabingu v detskom seriáli Šmolkovia a v mnohých televíznych inscenáciách. V roku 1995 vydal knižku memoárov – Dr(o)bečky z půjčovny duší.

Zbieral ocenenia

Vlastimil Brodský, jeden z najpopulárnejších českých hercov, sa za svoje herecké umenie stal laureátom mnohých významných ocenení. V roku 1988 získal titul národného umelca.

V roku 1967 to bola Cena Jaroslava Průchy, udelili mu Cenu československého rozhlasu (1981), Zlatú nymfu (1984) za Tažní ptáci na Medzinárodnom filmovom festivale (MFF) v Monte Carlo, Cenu Thálie za celoživotné majstrovstvo v činohre (1997), Medailu Za zásluhy (2001) a na karlovarskom MFF Cenu za mimoriadny umelecký prínos svetovému filmu (2002) in memoriam.

Dve mamželky, dve deti

Ženatý bol dvakrát. Z prvného manželstva s Boženou Brodskou pochádza syn Marek. Ten je známy predovšetkým ako hudobník a výtvarník. V otcových hereckých šľapajách pokračuje dcéra Tereza, ktorú mal s druhou manželkou Janou Brejchovou.

Celý život vtipkoval o smrti a zápasil s melanchóliou a úzkosťou. Svoj život ukončil dobrovoľne 20. apríla 2002 na svojej chalupe v českolipskej Slunečnej v Čechách. Dožil sa 81 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet