Na hlavný obsah

Macron obhájil prezidentský post, ukazujú prvé prieskumy

Získal asi 58 % hlasov.

Macron obhájil prezidentský post, ukazujú prvé prieskumy
Na snímke voliči úradujúceho prezidenta a kandidáta Emmanuela Macrona sledujú veľkoplošnú obrazovku s predbežnými výsledkami pred Eiffelovou vežou v Paríži. Foto: TASR/AP

Emmanuela Macrona znovuzvolili za francúzskeho prezidenta. Ukazujú na to prieskumy francúzskych médií zverejnené v nedeľu (24. 4.) večer po zatvorení volebných miestností po druhom kole volieb.

Tie Macronovi prisudzujú pomerne presvedčivé víťazstvo s asi 58 percentami hlasov. Jeho krajne pravicová súperka Marine Le Penová získala okolo 42 percent.

Nízka volebná účasť

Voľby však sprevádzala na francúzske pomery malá volebná účasť, k urnám zrejme dorazilo len tesne viac ako 70 percent voličov, čo je najmenej od roku 1969.

Podľa spoločností Ifop, Elabe, OpinionWay a Ipsos získal Macron asi 57,6 až 58,2 percenta hlasov. Le Penová tak získala približne 41,8 až 42,4 percenta.

Tieto predpovede sú väčšinou pomerne presné. K urnám podľa odhadov neprišlo medzi 27,8 a 28,8 percentami voličov.

Zrejme sa tak potvrdili predpovede, že sa na tohtoročnom druhom kole volieb zúčastní najmenej voličov za posledných viac ako 50 rokov.

Podľa agentúry Reuters vypukli v sídle Macronovho volebného štábu po oznámení predbežných výsledkov hlasné oslavy. V tábore Le Penovej sa naopak ozývalo bučanie a pískanie.

Pod Eifellovou vežou, kde sa zhromaždili Macronovi priaznivci, sa ľudia objímali, mávali vlajkami Európskej únie a skandovali okrem iného: „Jeden rok a dva a ďalších päť rokov! „

Macrona čakajú ťažké časy

Keďže Macron vo svojej funkcii pokračuje, nemôže podľa agentúry Reuters očakávať pokojný nástup druhého volebného obdobia. Mnohí priaznivci ľavice za neho totiž napríklad hlasovali len kvôli tomu, že chceli zabrániť víťazstvu Le Penovej.

Vo Francúzsku by preto čoskoro mohli znovu vypuknúť protesty, ktoré sprevádzali veľkú časť Macronovho prvého funkčného obdobia kvôli návrhom niektorých jeho reforiem.

Prvou zásadnou výzvou pre Macrona budú júnové parlamentné voľby. Podľa Reuters možno očakávať, že strany naľavo aj napravo od Macrona začnú ihneď s predvolebnou kampaňou v snahe zvoliť vládu, ktorá bude naladená proti prezidentovi.

Le Penová priznala porážku

Krajne pravicová politička Marine Le Penová uznala porážku v prezidentských voľbách vo Francúzsku a víťazstvo úradujúceho prezidenta Emmanuela Macrona.

Zisk 43 percent hlasov považuje Le Penová za „žiarivé víťazstvo“. Poďakovala všetkým stúpencom, najmä tým na vidieku a v zámorí. Je odhodlaná ďalej bojovať a pripomenula najmä júnové voľby do Národného zhromaždenia.

Po jej stručnom prejave začali jej priaznivci spievať francúzsku národnú hymnu. Bezprostredne po ohlásení výsledkov skandovali krstné meno svojej favoritky.

„Budem ďalej bojovať za Francúzsko a Francúzov,“ povedala Le Penová. „Práve sa začala veľká legislatívna volebná bitka,“ dodala v súvislosti s nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami, ktoré budú v júni.

Vo svojom prejave Le Penová ani slovom nespomenula svojho súpera. V prvom okamihu po ohlásení výsledkov politička telefonovala a nervózne sa prechádzala po terase svojho volebného štábu.

Neskôr sa podľa francúzskych médií ukázalo, že gratulovala Macronovi.

Macron: Chcem byť prezidentom aj tých, ktorí nehlasovali

Emmanuel Macron vo svojom víťaznom povolebnom prejave prejave uznal, že dostal hlasy časti voličov, ktorí chceli zastaviť krajnú pravicu, ale príliš ho nepodporujú.

Berie to ako veľký záväzok a chce byť nielen kandidátom, ale prezidentom pre všetkých. Pripomenul tiež vojnu na Ukrajine, význam Európskej únie, rovnosť mužov a žien alebo ekológiu.

Na rozdiel od svojej zdolanej súperky Marine Le Penovej ju vo svojom prejave spomenul. Odmietol pískanie davu a povedal, že treba rešpektovať všetky názory, tak krajnej pravice, ako aj tých, ktorí na protest voliť nešli.

„Myslím na tých, ktorí volili Marine Le Penovú, pretože od tejto chvíle už nie som kandidátom jedného tábora, ale prezidentom všetkých. Viem, že mnohí naši spoluobčania, ktorí sa rozhodli pre krajnú pravicu, si žiadajú odpoveď. Je to moja zodpovednosť,“ sľúbil muž, ktorý podľa odhadov získal 58,4 percenta hlasov.

Macrona na Martove polia sprevádzala jeho manželka Brigitte, pár sa držal za ruku a boli obklopení mládežou. Prišli alejou, s Eiffelovou vežou v pozadí, za zvuku Ódy na radosť, hymny Európskej únie.

Štýl jeho príchodu symbolizuje zmenu, ktorú v kampani pred druhým kolom sľuboval. Kým pred piatimi rokmi k pyramíde na nádvorí Louvru prišiel sám, teraz ho obklopovali jeho stúpenci. Zmeny v prístupe sľuboval aj vo svojom prejave, ktorý trval zhruba 15 minút a bol nečakane stručný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet