Na hlavný obsah

Vojaci brániaci Mariupol sa údajne nevzdali, naďalej vzdorujú ruským okupantom

Moskva im sľubovala bezpečie v prípade vzdania sa.

Vojaci brániaci Mariupol sa údajne nevzdali, naďalej vzdorujú ruským okupantom
Proruskí vojaci zo separatistického Donecku hliadkujú v uliciach Mariupolu. Foto: TASR/AP

Ukrajinská strana sa podľa všetkého zatiaľ nevzdáva v obliehanom čiernomorskom meste Mariupol ruským ozbrojeným silám, informuje britská stanica BBC.

Poradca mariupolského starostu Petro Andriuščenko na sociálnej sieti telegram v nedeľu (17. 4.) napísal, že obrancovia naďalej bránia mesto aj napriek ponuke Moskvy, že vojakov kladúcich v Mariupole odpor ušetria, ak sa vzdajú.

Andriuščenko dodal, že nepriateľské akcie Rusov sa nesústreďujú len na oceliarne Azovstaľ, kde ukrajinskí vojaci údajne uviazli. „Počas bojov okupanti znova pálili delostrelectvom aj na súkromné obytné budovy,“ spresnil starostov zástupca.

„Mesto stále nepadlo. Sú tam stále naši vojaci, ktorí budú bojovať až do konca,“ povedal ukrajinský premiér Denis Šmyhal v rozhovore so stanicou ABC.

Uviedol tiež že, aj keď je mesto stále pod ukrajinskou kontrolou, tamojší obyvatelia trpia. „Nemajú vodu, jedlo, kúrenie ani elektrinu. Prosím všetkých našich partnerov, aby pomohli zastaviť túto humanitárnu katastrofu,“ dodal.

Ruská armáda dala obrancom Mariupola ultimátum. Ak sa vzdajú v priebehu nedele medzi 5.00 a 12.00 h SELČ, zaručia im bezpečnosť.

Moskva spresnila, že s vojakmi, ktorí pristúpia na jej ponuku, sa bude zaobchádzať v súlade so Ženevským dohovorom o vojnových zajatcoch. V ruskom vyhlásení sa však neuvádza, čo sa stane s vojakmi, ktorí odmietnu prestať bojovať do stanoveného limitu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v jednom zo svojich vystúpení v sobotu (16. 4.) upozornil, že „eliminácia“ zostávajúcich bojovníkov v Mariupole by znamenala koniec mierových rozhovorov s Ruskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet