Na hlavný obsah

Vojna na Ukrajine spôsobila rozkol v pravoslávnej cirkvi

Ukrajinskí kňazi žiadajú, aby sa patriarcha Kirill postavil pred súd.

Nesúlad v pravoslávnej cirkvi. Asi dvesto ukrajinských duchovných žiada, aby sa moskovský patriarcha Kirill postavil pred medzinárodný cirkevný súd.

Nesúhlasia s jeho podporou vojny na Ukrajine. Ruskú inváziu, naopak, odsúdil pápež František, ktorý by sa s ruským duchovným Kirillom mal v najbližších mesiacoch dokonca stretnúť.

Viac ako polovica Ukrajincov je pravoslávnych. Na Ukrajine však existujú dve štruktúry pravoslávnej cirkvi. Jedna, ktorá je podriadená moskovskému patriarchátu a druhá, ktorá je nezávislá od Moskvy.

Pod pravoslávnu cirkev Ukrajiny, ktorú v januári 2019 uznal za autokefálnu, teda samostatnú, konštantínopolský patriarcha Bartolomej I., patrí väčšina veriacich.

Patriarcha Moskvy a celej Rusi Kirill je na čele ruskej pravoslávnej cirkvi už viac ako 13 rokov. Zároveň je veľkým podporovateľom a blízkym spojencom prezidenta Vladimira Putina.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Kým iní duchovní vojnu odsudzujú, Kirill o Rusku hovorí ako o mierumilovnej krajine, jej oponentov nazýva „silami zla“ a vojakov vyzýva, aby svoju vlasť bránili.

„Nech nám Pán všetkým pomôže v týchto pre našu vlasť ťažkých časoch zomknúť sa, a to aj okolo vlády. Politici nech si plnia svoje povinnosti k ľudu. Pokorne a pripravene mu slúžiť, a to aj ak by zaň mali položiť svoj život,“ povedal patriarcha Kirill.

Tieto vyjadrenia vyvolali veľké rozhorčenie ukrajinských duchovných, ktorí spadajú pod ruskú pravoslávnu cirkev.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet