Na hlavný obsah

Pre vojnový konflikt na Ukrajine trpia aj stovky detí. Prežili ostreľovanie aj výbuchy

Mnohé z nich prichádzajú do Záporožskej nemocnice.

Pre vojnový konflikt na Ukrajine trpia stovky detí. Mnohé z nich prichádzajú do Záporožskej nemocnice z Mariupola, ktorý sa stal symbolom utrpenia pod ruskou okupáciou.

Deti v nemocnici rozprávajú traumatické príbehy, ako prežili ostreľovanie a výbuchy. Rusko naďalej popiera, že sa jeho sily zameriavajú na civilné ciele.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Teraz tu máme tri deti, všetky z bojových zón. V sobotu prišiel trojročný chlapec z Mariupola, odkiaľ ho evakuovali. Hneď po príchode ho museli operovať. Naďalej potrebuje intenzívnu starostlivosť,“ hovorí anesteziologička Olena Plevakina.

„Podarilo sa nám ujsť z Mariupola pred dvoma týždňami. Prišli sme stopom. V jednej dedine nás zastavili ruskí vojaci. Báli sme sa, čo sa stane, ale nechali nás prejsť. Po ceste sme zažili aj streľbu zo samopalov. Moja najmladšia dcéra má 11 rokov. Bola ťažko zranená na krku a na tvári,“ priblížila utečenka Elena Uralová, matka Mileny.

„Pamätám si hlasný zvuk v ušiach a čierňavu pred očami. Prebudila som sa, mama ma položila na zem a kričala o pomoc. Pribehli ku mne vojaci a snažili sa zastaviť krvácanie,“ spomína si samotná Milena.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet