Na hlavný obsah

Von der Leyenová Ukrajine: Stojíme pri vás a vašom európskom sne

Rusku predpovedala nielen ekonomický úpadok.

Von der Leyenová Ukrajine: Stojíme pri vás a vašom európskom sne
Na snímke zľava predsedníčka EK Ursula von der Leyenová a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: SITA/AP

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová na návšteve v Kyjeve podporila Ukrajinu v jej snahe stať sa členom Európskej únie. Napísala to v piatok (8. 4.) agentúra Reuters.

„Stojíme pri vás a vašom európskom sne,“ povedala von der Leyenová na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

„Myslím si, že urobiť si na toto názor, nepotrvá obvyklých niekoľko rokov, ale len niekoľko týždňov.“ Odkázala to von der Leyenová Zelenskému vo chvíli, keď mu odovzdávala dotazník. Na základe toho sa bude EÚ rozhodovať o prijatí Ukrajiny. Ukrajinský štátnik jej odpovedal, že odpovede prichystá do týždňa.

Dlhý proces

Kyjev požiadal o členstvo v Európskej únii krátko po tom, ako 24. februára na Ukrajinu zaútočili ruské vojská. Žiadosť teraz skúma Európska komisia. Agentúra DPA poznamenáva, že vstupný proces pripojenia sa k bloku 27 krajín je dlhý a komplikovaný.

Aj keby EK vyhodnotila žiadosť pozitívne, pred štartom podrobných rozhovorov o pristúpení musia schváliť kandidátsku krajinu všetky členské štáty.

Aj napriek tomu von der Leyenová sľúbila Ukrajine rýchlosť a pomoc s vyplnením dotazníka. Predsedníčka predtým uviedla, že Komisia chce svoje vyhodnotenie ukrajinskej žiadosti odovzdať Európskej rade. Teda prezidentom a premiérom krajín bloku ešte do leta.

Pripravení na prísnejšie sankcie

Rusku, naopak, šéfka EK sľúbila, že Únia plánuje kontrolovať jeho pokusy obísť protiruské sankcie a v prípade potreby zavedie ešte prísnejšie opatrenia.

„Rusko sa prepadne do ekonomického, finančného a technologického úpadku, zatiaľ čo Ukrajina mieri v ústrety európskej budúcnosti. Tak to vidím ja,“ povedala Von der Leyenová.

S von der Leyenovou v piatok prišli do Kyjeva aj šéf diplomacie EÚ Josep Borrell a slovenský premiér Eduard Heger (OĽANO). V marci navštívili ukrajinskú metropolu premiéri Česka, Poľska a Slovinska.

Heger po stretnutí so Zelenským na sociálnej sieti napísal, že ukrajinský prezident sa poďakoval Slovensku za pomoc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet