Na hlavný obsah

Výbuchy v Podnestersku: Ukrajina hovorí o ruskej provokácii, Moldavsko zvolá bezpečnostnú radu

Explózie vyradili dve antény.

Výbuchy v Podnestersku: Ukrajina hovorí o ruskej provokácii, Moldavsko zvolá bezpečnostnú radu
Na snímke poškodená budova sídla ministerstva štátnej bezpečnosti v Tiraspole. Foto: TASR/AP

Ministerstvo vnútra separatistického regiónu Podnestersko informovalo, že v obci Maiac vyradili výbuchy dve výkonné antény. Tie slúžili na retransláciu vysielania ruských rozhlasových staníc. Informovala o tom v utorok (26. 4.) agentúra AFP.

Výbuchy zaznamenali v utorok o 6.40 h a 7.05 h a nik sa pri nich nezranil. Lokalita, kde došlo k výbuchom, je od metropoly regiónu, mesta Tiraspol, vzdialená asi 50 kilometrov.

V pondelok (25. 4.) úrady v separatistickom regióne informovali o útoku na sídlo ministerstva štátnej bezpečnosti v Tiraspole. Podľa fotografií zdieľaných na sociálnych sieťach sa následne neďaleko budovy v meste našlo niekoľko tubusov od granátometov.

Ukrajinské ministerstvo obrany označilo pondelkovú sériu výbuchov v Tiraspole za „plánovanú provokáciu“ ruských tajných šlužieb. Agentúra AFP konštatovala, že nateraz nie je dôvod hľadať súvislosť medzi incidentmi z pondelka a utorka.

Zasadne bezpečnostná rada

Moldavská prezidentka Maia Sanduová však v súvislosti s incidentmi, ktoré sa odohrali v Podnestersku, zvolala na utorok zasadnutie bezpečnostnej rady štátu, informovala agentúra Reuters.

K obom incidentom došlo len niekoľko dní po tom, čo zástupca veliteľa ruského Centrálneho vojenského okruhu Rustam Minnekajev minulý týždeň v piatok (22. 4.) vyhlásil, že Moskva plánuje nielen získať kontrolu nad celým územím Donbasu, ale úplne ovládnuť aj juh Ukrajiny, aby sa vytvoril pozemný koridor na Krym a do Podnesterska, kde sa údajne tiež porušujú práva rusky hovoriaceho obyvateľstva.

Moldavsko si vzápätí predvolalo ruského veľvyslanca, aby mu tlmočilo svoj protest v súvislosti s Minnekajevovými výrokmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet