Na hlavný obsah

Vydanie Roberta Fica na väzobné stíhanie môže byť komplikované

Žiadosť o väzbu posúva poslancom výhradne generálny prokurátor.

Vydanie Roberta Fica na väzobné stíhanie môže byť komplikované
Na snímke poslanec NRSR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR

Vydanie poslanca Roberta Fica (Smer-SD) na väzobné stíhanie môže byť komplikovanejšie, ako sa na prvý pohľad zdá. Hlavnú úlohu zohráva nielen parlament, ale aj generálny prokurátor.

Žiadosť o väzbu posúva poslancom výhradne Maroš Žilinka, ktorý môže celý prípad posúdiť zo svojej pozície – vrátane uplatnenia paragrafu 363.

Ak majú vyšetrovatelia nepriestrelné dôkazy proti Robertovi Ficovi, majú žiadať väzbu, ozýva sa z koalície. Problém je, že predtým, ako by mohol rozhodnúť o požiadavke vyšetrovateľov súd, musí súhlasiť s vydaním poslanca samotný parlament.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Žiadosť parlamentu predkladá generálny prokurátor

Žiadosť na väzbu predkladá do pléna výhradne generálny prokurátor. Poslanec Lukáš Kyselica (OĽANO) namieta tento postup, hoci sa v súčasnosti nedá obísť. „Keď sú dôvody väzby, osobu treba zadržať. To nie je horská dráha, že teraz ideme robiť procedúry a o mesiac či dva sa bude rozhodovať o väzbe,“ povedal.

Líder Smeru-SD, ktorý čelí obvineniu zo založenia zločineckej skupiny a ohrozenia bankového a daňového tajomstva tvrdí, že sa na takúto možnosť pripravuje.

„Môžeme predpokladať, že príde návrh na vzatie do väzby, čo by bolo úplne neuveriteľné, že za politickú prácu vás dávajú do kriminálu. Toto je čisto politická práca, ktorú som vykonával,“ uviedol Fico.

Podľa politológa Jozefa Lenča z trnavskej univerzity sv. Cyrila a Metoda je na mieste obozretnosť, aby nikto nemohol spochybniť vyšetrovanie a právny štát. Osobne je presvedčený, že ak generálny prokurátor požiada o väzbu pre Roberta Fica, parlament mu vyhovie.

„Ak tá žiadosť príde, tak z dlhodobých komentárov jednotlivých politických strán a z pretekov, kto sa prihlási skôr, že zahlasuje, je možné očakávať, že sa nájde väčšina v parlamente, ktorá umožní stíhanie Roberta Fica,“ doplnil Lenča.

Opozícia Fica podporuje

Väčšinu by zadovážila najmä koalícia. Opozícia sa stavia za Roberta Fica. Nezaradený poslanec mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini.

„V tomto prípade nie je garantovaná spravodlivosť na Slovensku. Ale môže ísť o ďalší z prípadov, ktorých sa v minulosti preukázalo už veľa, ktoré ukážu nezákonnosť tohto konania,“ dodal nezaradený poslanec mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Predseda ústavnoprávneho výboru pripomína, že ak by aj parlament vydal Roberta Fica a väzbu vzápätí potvrdil súd, mandát mu nezaniká.

„To samotné väzobné stíhanie neznamená ešte odsúdenie za trestný čin právoplatným rozsudkom. Takže nemá prečo prísť o mandát,“ vysvetlil Milan Vetrák (OĽANO). V takom prípade by na jeho miesto nastúpil náhradník.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál