Na hlavný obsah

Vymyslela celosvetovo populárnu bábiku Barbie, Ruth Handlerová zomrela pred 20 rokmi

Prvú Barbie uviedla na trh 9. marca 1959.

Americká obchodníčka poľsko-židovského pôvodu Ruth Handlerová spolu so svojím manželom Eliotom v roku 1945 založila spoločnosť Mattel.

Juhokalifornská hračkárska spoločnosť predstavila 9. marca 1959 najznámejšiu bábiku na svete. Barbie, celým menom Barbara Millicent Roberts, sa dodnes predáva v hračkárstvach.

Tvorkyňa Barbie sa narodila 4. novembra 1916. Ako informuje portál USA Today, bola najmladšou z 10 detí poľských prisťahovalcov, ktorí sa usadili v Denveri. V 19 rokoch sa presťahovala do južnej Kalifornie, neskôr sa vydala za svojho priateľa zo strednej školy a študovala priemyselný dizajn.

Handlerová začala vyrábať a predávať plastové misky, zrkadlá a iné domáce potreby. Garážový biznis prekvital a v 40. rokoch ho nasledovala spoločnosť vyrábajúca rámy na obrazy.

Mattel vznikol ako vedľajšia činnosť podnikania. Jej manžel vyrábal zo zvyšných rámov nábytok do domčekov pre bábiky. Spoločnosť mala prvé úspechy s detským ukulele.

Generácia bábik Barbie, oblečených v rôznych šatoch, vystavených v New Yorku. ZDROJ: TASR/AP

Inšpirácie k vzniku bábiky

Handlerová sa pri výrobe bábiky inšpirovala nemeckou bábikou Bild Lilli, čo viedlo k súdnemu sporu. Nakoniec sa celá záležitosť uzavrela, keď americká spoločnosť zakúpila patentové práva na výrobu nemeckej bábiky. Inšpiráciou k jej vzniku bola aj jej dcéra Barbara (podľa nej dostala Barbie meno), ktorá sa hrala s papierovými bábikami dospelých žien.

Prvú Barbie uviedli na trh 9. marca 1959 a vyrábala sa v dvoch variantoch, ako blondínka a brunetka. Oblečená bola do pruhovaného, ​​čiernobieleho plaveckého úboru.

Bábika okamžite zaznamenala úspech. Dievčatá sa dožadovali bábiky a Mattel predal 351 000 bábik za prvý rok. Bola dokonca prvou hračkou, ktorá bola úspešne propagovaná priamo deťom.

Čoskoro potom pre Barbie pridali priateľa menom Ken, po synovi Handlerovcov, a mnoho ďalších postáv, ktoré doplnili svet Barbie. Ako uvádza portál Britanica, ďalšie bábiky pomenovali po Handlerových vnúčatách.

Každú sekundu sa predajú tri kusy Barbie

„Celá moja filozofia Barbie spočívala v tom, že prostredníctvom bábiky môže byť dievčatko čímkoľvek, čím chce byť,“ napísal Handlerová v autobiografii z roku 1994. „Barbie vždy predstavovala skutočnosť, že žena má na výber.“

 Nová bábika Barbie v podobe britskej kráľovnej Alžbety II. ZDROJ: TASR/AP

Bábika si od svojho vzniku prešla už stovkami profesií a obliekla si takmer miliardu rôznych druhov šiat. Počas uplynulých dekád navyše postupne spoločnosť začala podporovať čo najširšiu diverzitu etnickú, rasovú, kultúrnu i fyzickú.

Barbie sa predáva v 150 krajinách a každú sekundu sa údajne predajú tri kusy tejto hračky.

Boj s rakovinou

V roku 1978 bola Handlerpvá obvinená z poštových podvodov a nepravdivých správ Komisii pre cenné papiere a burzu. Nakoniec dostala pokutu 57 000 dolárov a odsúdili ju na 2 500 hodín verejnoprospešných prác.

Handlerovej diagnostikovali rakovinu prsníka v roku 1970. Aby proti tomu bojovala, podstúpila modifikovanú radikálnu mastektómiu. Pre ťažkosti pri hľadaní dobrej protézy prsníka sa Handlerová rozhodla vyrobiť si vlastnú. Volala sa Nearly Me a dokonca vytvorila spoločnosť, ktorá ju predávala.

Podnikateľka zomrela v Kalifornii na komplikácie operácie súvisiacej s rakovinou hrubého čreva 27. apríla 2002 vo veku 85 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet