Na hlavný obsah

Vynikajúci dramatik Ján Palárik sa narodil pred 200 rokmi

Jeho hry sú do dnešného dňa v repertoári divadiel.

Vynikajúci dramatik Ján Palárik sa narodil pred 200 rokmi
Na kresbe od českého maliara Josefa Ruperta Marie Přecechtěla Ján Palárik. Foto: Wikipédia - Voľné dielo

Od narodenia významného slovenského kňaza, publicistu, spisovateľa, národného buditeľa a dramatika Jána Palárika uplynie v stredu (27. 4.) 200 rokov. Palárik sa narodil v obci Raková pri Čadci.

Pochádzal z učiteľskej rodiny, a tak počiatočné základné vzdelanie dostal od rodičov. V klasickom vzdelávaní pokračoval na gymnáziu v Žiline a v Kecskeméte, teológiu študoval v Ostrihome, v Bratislave a v Trnave.

Po vysvätení v Ostrihome v januári 1847 pôsobil najskôr ako kňaz v Starom Tekove, potom v Štiavnických Baniach. Následne ho v lete 1851 preložili na nemeckú faru do Budapešti, kde sa dostal za trest, pretože jeho progresívne názory sa cirkevnej vrchnosti nepáčili.

Ako farár horlil za občianske práva, národnú i sociálnu slobodu, zastával sa demokratizačných reformných zásad v cirkvi. Od roku 1862 až do svojej smrti pôsobil v Majcichove.

Jeho hry odrážali problémy spoločnosti

Slovenskú spoločnosť výrazne formoval aj prostredníctvom dramatickej tvorby. Do centra záujmu postavil prostý ľud, cez postavy vyjadroval pálčivé problémy národného života, najmä odrodilstvo a úžerníctvo.

Palárik, ktorý patrí k zakladateľom modernej slovenskej drámy, je autorom viacerých divadelných hier ako napríklad Inkognito, Drotár či veselohry Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch, ktorá mu priniesla najväčší úspech.

Písal do časopisov Cyril a Method, Listy pro výchovu, školu a literatúru, Priateľ školy a literatúry, do Slovenských novín, časopisu Sokol, do Peštbudínskych vedomostí, ako aj almanachov Concordia, Svornosť a Lipa. V rokoch 1852 až 1855 redigoval Katolícke noviny pre dom a cirkev. Používal tiež pseudonymy Beskydov a Ján Beskydov.  

Činil sa aj pri organizovaní národného školstva a osvety, pričom vyzýval na zakladanie knižníc a vzdelávacích spolkov. Napísal niekoľko učebníc náboženstva, čítaniek a gramatík pre slovenské školy.

Podporoval tiež založenie slovenského gymnázia v Kláštore pod Znievom a kníhtlačiarenského spolku Minerva v Budapešti.

Ján Palárik zomrel 7. decembra 1870 v obci Majcichov vo veku 48 rokov. V jeho rodisku sa od roku 1968 koná každoročne súťažný festival ochotníckych súborov Palárikova Raková.

Počas uplynulej nedele (24. 4.) sa začal v poradí už 54. ročník tohto najväčšieho a najstaršieho divadelného sviatku na Slovensku, ktorý potrvá do soboty (30. 4.). Jeho meno nesie divadlo v Trnave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko