Na hlavný obsah

Vyše 870 000 odídencov sa už vrátilo zo zahraničia späť na Ukrajinu

Čoraz viac ide o ženy a deti.

Vyše 870 000 odídencov sa už vrátilo zo zahraničia späť na Ukrajinu
Na snímke utečenka z Ukrajiny na ukrajinsko-slovenských hraniciach. Foto: TASR/AP

Ukrajinská pohraničná stráž v utorok (12. 4.) oznámila, že viac ako 870 000 ľudí, ktorí po začiatku ruskej vojenskej invázie utiekli z Ukrajiny pred vojnou, sa už vrátilo späť. Medzi navrátilcami je pritom čoraz viac žien a detí. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa hovorcu ukrajinskej pohraničnej stráže Andrija Demčenka sa každý deň vráti do vlasti približne 25 000 až 30 000 Ukrajincov. Medzi navrátilcami je stále viac žien, detí a starších ľudí. Nastala tak zmena oproti prvým dňom invázie, keď sa na Ukrajinu vracali takmer výlučne muži.

Ruské jednotky sa stiahli z okolia Kyjeva

Ukrajinské ministerstvo vnútra ešte 3. apríla uviedlo, že na Ukrajinu sa vrátilo približne 537 000 odídencov.

„Hovoria, že vidia, že situácia je bezpečnejšia. Najmä v oblastiach na západe, a že už viac nemôžu zostať za hranicami… Sú pripravení vrátiť sa a ostať tu,“ uviedol Demčenko.

Zmena v situácii na Ukrajine nastala po tom, ako sa ruské sily koncom marca stiahli z oblastí ležiacich okolo Kyjeva, pričom sa pripravujú na zintenzívnenie svojej ofenzívy na východe Ukrajiny.

Do zahraničia odišlo už 4,6 milióna ľudí

Podľa Organizácie Spojených národov utieklo z Ukrajiny do zahraničia od začiatku vojny z 24. februára vyše 4,6 milióna ľudí. Podľa OSN ide o najrýchlejšie rastúcu utečeneckú krízu v Európe od druhej svetovej vojny.

Väčšina ukrajinských utečencov smerovala do susedných štátov, ktoré sú členmi Európskej únie, predovšetkým do Poľska, ale i Maďarska, Rumunska a na Slovensko. Veľký počet Ukrajincov utiekol aj do Moldavska, ktoré nie je členom EÚ.

Ženy a deti pritom tvoria približne 90 percent ľudí, ktorí opustili Ukrajinu, pretože muži vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí môžu byť povolaní do armády, nemajú dovolené z Ukrajiny odísť.

„Aj keď sa počet ľudí prechádzajúcich cez (ukrajinské) hranice výrazne znížil, všimli sme si, že tí, ktorí prekračujú hranice teraz, sú v oveľa zraniteľnejšom rozpoložení. Majú menej prostriedkov a nemajú toľko plánov v súvislosti s tým, kam by mohli ísť,“ uviedol hovorca Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet