Na hlavný obsah

Vyšetrovateľ NAKA žiada väzobné stíhanie Roberta Fica

S väzobným stíhaním musí súhlasiť aj parlament.

Vyšetrovateľ NAKA žiada väzobné stíhanie Roberta Fica
Na snímke predseda Smer-SD Robert Fico. Foto: TASR

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) chce väzobné stíhanie pre lídra Smeru-SD Roberta Fica aj exministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Vyplýva to zo stanoviska polície na sociálnej sieti.

Vyšetrovateľ NAKA poslal ešte v stredu (20. 4.) spisový materiál na spracovanie podnetu na vyžiadanie návrhu na väzobné stíhanie Roberta Fica.

V prípade Kaliňáka už spracoval podnet na podanie návrhu na vzatie do väzby. „Vo štvrtok 21. apríla vyšetrovateľ národnej kriminálnej agentúry spracoval podnet na podanie návrhu na vzatie obvineného R. K. do väzby, a to pre dôvodnú obavu, že bude pôsobiť na svedkov, znalcov, spoluobvinených alebo inak mariť objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie,“ dodala polícia.

Vydanie na väzobné stíhanie môže byť komplikovanejšie

Policajný vyšetrovateľ musí získať súhlas o návrhu na väzobné stíhanie od prokurátora. Ten môže následne žiadať o väzbu pre Roberta Fica.

Predtým, ako by mohol rozhodnúť o požiadavke vyšetrovateľov súd, musí súhlasiť s vydaním poslanca aj samotný parlament.

Jeho vydanie na väzobné stíhanie môže byť však komplikovanejšie. Hlavnú úlohu zohráva nielen národná rada, ale aj generálny prokurátor. Žiadosť o väzbu posúva poslancom výhradne Maroš Žilinka, ktorý môže celý prípad posúdiť zo svojej pozície – vrátane uplatnenia paragrafu 363.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko