Na hlavný obsah

Vlajková loď ruskej flotily je vážne poškodená

Moskva hovorí o výbuchu munície, Kyjev tvrdí, že ju zasiahol raketami.

Krížnik Moskva.
Krížnik Moskva.Foto: mil.ru
Foto: mil.ru

Ruský krížnik Moskva vážne poškodil výbuch munície, ktorý spôsobil požiar na palube, informovala vo štvrtok (14. 4.) s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany agentúra TASS.

Posádku tejto vlajkovej lode ruskej čiernomorskej flotily sa podľa ministerstva podarilo evakuovať. Gubernátor ukrajinskej Odeskej oblasti predtým uviedol, že plavidlo zasiahli ukrajinské strely. Podľa Ruska sa pôvod požiaru vyšetruje.

„V dôsledku požiaru na krížniku Moskva explodovala munícia. Loď vážne poškodilo. Celú posádku evakuovali,“ uviedlo ministerstvo obrany.

Gubernátor Odeskej oblasti Maksym Marčenko v stredu (13. 4.) večer povedal, že krížnik zasiahli ukrajinské strely. O požiari na palube Moskvy hovoril predtým aj poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč. Ich tvrdenia nemožno nezávisle overiť.

Satelitné snímky americkej firmy Maxar Technologies ukázali, že krížnik sa 10. apríla nachádzal severozápadne od krymského prístavu Sevastopol. Jeho súčasnú polohu nemožno cez satelit určiť pre veľkú búrku nad Čiernym morom, napísal server CNN.

Agentúra Unian poznamenala, že krížnik Moskva, ktorý zahraničné médiá označujú za najlepšie vybavenú a najvýznamnejšiu loď ruskej čiernomorskej flotily, sa nechválne preslávil už na začiatku invázie ruských vojsk na Ukrajinu.

Posádka tohto plavidla vtedy vyzvala ukrajinských obrancov Hadieho ostrova, aby sa vzdali. Ukrajinskí vojaci to však nevyberavými slovami odmietli. „Ruská vojnová loď, choď do čerta,“ odkázal vtedy jeden z Ukrajincov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet