Na hlavný obsah

Sociálnymi sieťami sa šíri nebezpečná výzva, ktorá deti nabáda k otrave liekmi

Upozorňuje na to polícia.

Sociálnymi sieťami sa šíri nebezpečná výzva, ktorá deti nabáda k otrave liekmi
Ilustračná snímka - tabletky. Foto: shutterstock.com

Polícia SR na sociálnej sieti upozornila na nebezpečnú internetovú výzvu, ktorá nabáda deti a mládež k dobrovoľnej intoxikácii voľne predajnými liekmi. Za uplynulý mesiac došlo len v Bratislave k 12 otravám mladistvých a detí liekmi, čo podľa polície súvisí s výzvou.

Takáto výzva nie je novinkou. Po prvý raz sa objavila už v roku 2015 v Spojenom kráľovstve. Vtedy používatelia sociálnych sietí nabádali deti k tomu, aby úmyselne užili väčšie množstvo voľne dostupných liekov.

Polícia varuje, že účinok veľkého množstva takýchto liekov prichádza neskôr a môže viesť k závažným zdravotným problémom, napríklad k nezvratnému poškodeniu pečene.

„Úlohou zúčastneného na výzve je celý priebeh intoxikácie zaznamenať a prežité skúsenosti zdieľať na sociálnych sieťach,“ priblížila polícia.

„Podľa psychológov, ktorí sa k výzve v médiách vyjadrili, výzva deti neláka preto, že si chcú ublížiť, len si neuvedomujú následky, ktoré si môžu spôsobiť,“ skonštatovala polícia.

Policajti apelujú na rodičov, aby zvýšili obozretnosť a s deťmi hovorili o rizikách tejto výzvy. K preventívnym akciám pristúpi aj polícia. „V najbližších dňoch policajní preventisti oslovia školy a na problém ich upozornia. Problematiku výzvy a rizík s ňou spojených určite zaradíme aj do našich preventívnych aktivít s mládežou,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko