Na hlavný obsah

WHO potvrdila vyše 100 útokov na ukrajinské zdravotnícke služby

Vojaci útočili aj na sanitky.

WHO potvrdila vyše 100 útokov na ukrajinské zdravotnícke služby
Na snímke dobrovoľník pracuje v zničenej budove pôrodnice po ostreľovaní v Mariupole. Foto: TASR/AP

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok (7. 4.) ohlásila, že na Ukrajine počas ruskej ofenzívy potvrdila už vyše 100 útokov na zdravotnícke služby. Počas útokov bolo zabitých 73 ľudí a ďalších 51 utrpelo zranenia. Išlo o zdravotníkov aj pacientov. Informovala o tom agentúra AFP.

Ako priblížil na tlačovej konferencii šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, zo 103 potvrdených útokov ruských síl sa 89 týkalo zdravotníckych zariadení. Väčšinu zvyšných tvorili útoky na zdravotnícke vozidlá vrátane sanitiek.

Blokovanie humanitárnej pomoci

Šéf WHO vyjadril pobúrenie nad útokmi na zdravotnú starostlivosť. Dodal, že ide o „porušenie medzinárodného humanitárneho práva“.

Regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge apeloval na umožnenie prístupu humanitárnej pomoci do obliehaného mesta Mariupol na juhovýchode Ukrajiny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Moskvu, že blokuje humanitárny prístup do Mariupola s cieľom zakryť dôkazy o „tisíckach“ zabitých. Podľa odhadov tam bolo usmrtených  najmenej 5 000 ľudí.

Kluge poznamenal, že WHO „doručila vyše 185 ton medicínskych zásob do najviac zasiahnutých častí krajiny, ktoré sa dostali k pol miliónu ľudí“.

Uviedol tiež, že „50 percent ukrajinských lekární nefunguje a 1 000 zdravotníckych zariadení sa nachádza v blízkosti konfliktných oblastí.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet