Na hlavný obsah

WHO upozorňuje, že ešte nie je čas na zníženie ostražitosti ku covidu

Pandémia je stále mimoriadnou udalosťou

WHO upozorňuje, že ešte nie je čas na zníženie ostražitosti ku covidu
Na snímke generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: TASR/AP

Krízový výbor Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v stredu jednohlasne rozhodol, že ešte nenastal čas na zníženie ostražitosti ku koronavírusu. Píše o tom agentúra AFP.

Člen výboru Didier Houssin povedal, že rozhodnutie bolo „jednohlasné“. Výbor podľa jeho slov rozhodol, že pandémia koronavírusu je stále v oblasti verejného zdravia mimoriadnou situáciou medzinárodného záujmu.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus počas stredajšej (13. 4.) tlačovej konferencie ocenil prácu krízového výboru a vyjadril súhlas s rozhodnutím.

„Toto je chvíľa, keď musíme pracovať ešte tvrdšie s cieľom zachraňovať životy,“ povedal Tedros, ktorého vyjadrenia sprostredkovala WHO na svojej oficiálnej webovej stránke. 

To podľa jeho slov znamená investície, aby nástroje na boj s covidom boli rovnomerne distribuované a zdravotnícke systémy posilňované.

Šéf WHO pripomenul, že koronavírus sa časom stáva nákazlivejším a zostáva smrtiacim najmä pre nechránené a nezaočkované osoby, ktoré nemajú prístup k zdravotnej starostlivosti a antivirotikám.

„Najlepší spôsob, ako sa chrániť, je dať sa zaočkovať a prijať aj posilňujúcu dávku, keď vám ju odporučia,“ povedal Tedros. Takisto zdôraznil aj nosenie rúšok, pravidelné vetranie a ďalšie opatrenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet