Na hlavný obsah

WHO varuje, že v Afrike opäť stúpa počet prípadov koronavírusu

Občanov vyzvala na očkovanie.

WHO varuje, že v Afrike opäť stúpa počet prípadov koronavírusu
Muž počas očkovania vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca v nigérijskom meste Abuja. Foto: TASR/AP

Afrika zaznamenáva rast infekcie koronavírusom, najmä pre situáciu v Juhoafrickej republike, kde sa počet infekcií zdvojnásobil. Oznámila to vo štvrtok (28. 4.) Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Zároveň vyzvala Afričanov, aby pokračovali v očkovaní. Zástupca WHO Benido Impouma na tlačovej konferencii povedal, že v Afrike kvôli zdravotníckemu systému narušenému epidémiou, rýchlo pribúdajú ochorenia, ktorým sa za iných okolností dá predísť.

Epidémia narušila imunizáciu

V prípade osýpok bol v období od januára do marca nárast v porovnaní s rovnakým vlaňajším obdobím 400-percentný a zaznamenaných bolo vyše 17 000 prípadov.

Impouma, ktorého citovala agentúra AP, povedal, že epidémia ovplyvnila rutinné zdravotnícke služby a v mnohých krajinách značne narušila imunizáciu.

Detská obrna sa vlani objavila v 24 krajinách, čo je oproti roku 2020 štvornásobok. Trinásť krajín vlani ohlásilo výskyt žltej zimnice, predchádzajúci rok ju zaznamenali v deviatich štátoch a v roku 2019 v troch.

Možná piata vlna infekcie

Kontinent s 1,3 miliardy obyvateľov má od začiatku epidémie potvrdených 11,4 milióna infekcií ochorením COVID-19 a 252 000 úmrtí. Od januára prípadov ubudlo, vo štvrtok ale WHO ohlásila nový rast, najmä v JAR.

Tamojšie zdravotnícke úrady zisťujú, či ide o piatu vlnu infekcie. Impouma povedal, že zatiaľ nie je jasné, či nové prípady súvisia s novým variantom vírusu alebo ďalšími subvariantmi.

Výkonná riaditeľka Ústavu pre reprodukčné zdravotníctvo a HIV v Johannesburgu Helen Reesová povedala, že najviac nových prípadov sú subvarianty omikronu BA.4 a BA.5. Zatiaľ sa nezačal prejavovať významnejší nárast úmrtí ani hospitalizácie na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet