Na hlavný obsah

Z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie utieklo už päť miliónov ľudí

Viacerí utečenci sa však vracajú späť na Ukrajinu.

Z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie utieklo už päť miliónov ľudí
Chlapec sa pozerá z okna vlaku pred príchodom do Ľvova. Foto: TASR/AP

Z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie pred necelými dvoma mesiacmi utieklo takmer päť miliónov ľudí. Vyplýva to z údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Vyše 2,8 milióna z nich zamierilo do Poľska, informovala poľská pohraničná stráž.

Poľskí pohraničníci za pondelok (18. 4.) vybavili 20 000 ľudí, naopak zhruba 14 400 ich z Poľska odišlo späť na Ukrajinu.

UNHCR podľa agentúry AFP vyjadril obavy nad zvyšujúcimi sa počtom utečencov, keďže sa situácia pravdepodobne ešte zhorší.

Vnútorne vysídlených je vyše 7 miliónov ľudí

Za 55 dní vojny z Ukrajiny ušlo celkovo 4,98 milióna ľudí, z toho 945 000 od začiatku apríla. Okrem Poľska Ukrajinci najčastejšie mieria do susedného Rumunska.

Vnútorne vysídlených je na Ukrajine 7,1 milióna osôb. V krajine pred vpádom ruských vojsk žilo 37 miliónov obyvateľov. V celkovej bilancii nie je započítaný Krym, ktorý v roku 2014 anektovalo Rusko a východné regióny kontrolované proruskými separatistami.

Približne 90 percent utečencov tvoria ženy a deti. Muži od 18 do 60 rokov musia kvôli povinnej mobilizácii v domovskej krajine zostať. Svoje domovy museli kvôli ruskej agresii opustiť takmer dve tretiny ukrajinských detí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet