Na hlavný obsah

Z Ukrajiny utieklo pred vojnou viac ako päť miliónov ľudí

Najviac ich smeruje do Poľska.

Z Ukrajiny utieklo pred vojnou viac ako päť miliónov ľudí
Ľudia utekajúci pred vojenským konfliktom na Ukrajine čakajú v rade na poľsko-ukrajinskom hraničnom priechode Medyka. Foto: TASR/AP

Už viac ako päť miliónov ľudí utieklo z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie z 24. februára. Vyplýva to z piatkových (15. 4.) údajov Organizácie Spojených národov. Informovala o tom agentúra AFP.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) oznámil, že do zahraničia utieklo 4 796 245 milióna Ukrajincov. Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) cez hranicu uniklo do susedných štátov aj takmer 215 000 občanov tretích krajín.

Do Poľska prišlo už vyše 2,75 milióna ľudí

Do Poľska od začiatku vojny prišlo z Ukrajiny viac ako 2,75 milióna utečencov, oznámila predtým poľská pohraničná stráž. Vo štvrtok eviduje príchod 26 800 ľudí, čo je nárast o osem percent oproti strede. Je to však zároveň výrazne menej než rekordných 142 300 ľudí zo 6. marca, pripomenula v správe stanice BBC.

Počty ľudí prekračujúcich hranicu smerom do Poľska v posledných týždňoch výrazne klesli, zatiaľ čo stúpajú počty Ukrajincov vracajúcich sa do vlasti. Niektorí utečenci už z Poľska odišli.

Profesor Varšavskej univerzity Maciej Duszczyk, ktorý sa venuje výskumu migrácie, podľa BBC odhaduje, že v krajine zostáva 1,2 až 1,4 milióna Ukrajincov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet