Na hlavný obsah

Začalo sa disciplinárne pojednávanie so špeciálnym prokurátorom Lipšicom

Návrh podal generálny prokurátor.

Začalo sa disciplinárne pojednávanie so špeciálnym prokurátorom Lipšicom
Na snímke špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Foto: TASR

Na Najvyššom správnom súde (NSS) SR sa začalo vo štvrtok (28. 4.) popoludní ústne pojednávanie v disciplinárnej veci proti špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi. Na pojednávaní sa osobne zúčastnil. Generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý navrhol toto disciplinárne konanie, zastupuje jeho prvý námestník Jozef Kandera.

Rozhoduje senát NSS SR na čele s predsedníčkou Anitou Filovou. Sudcami sú Marián Fečík a Peter Potásch, prísediaci Jaroslav Jarabinský a Adriana Zacharová.

Návrh na začatie disciplinárneho konania podal generálny prokurátor Žilinka 13. augusta 2021. Argumentoval, že špeciálny prokurátor mal postupovať v rozpore s princípom zdržanlivosti, ako aj internými normami prokuratúry.

Mal špekulatívne polemizovať o vznesení obvinenia

Disciplinárneho previnenia sa mal podľa Žilinku dopustiť tým, že bez znalosti spisu verejne, špekulatívne a zavádzajúcim spôsobom polemizoval o vznesení obvinenia voči vyšetrovateľom špecializovaného tímu Úradu inšpekčnej služby v právoplatne neskončenej trestnej veci, ktorá nepatrila do pôsobnosti Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

A to potom, ako dozorový prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava, ako aj sudkyňa pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava III, ktorá vzala vtedy obvineného Csabu Dömötöra do väzby, konštatovali dôvodnosť a zákonnosť vzneseného obvinenia.

Lipšic ešte skôr v tejto súvislosti poznamenal, že jeho vyjadrenia padli v čase, keď sa v médiách opakovane šírili nepravdivé informácie o údajnej „manipulácii“ pri vyšetrovaní najzávažnejších káuz, a to aj zo strany verejných funkcionárov.

Považoval za svoju povinnosť zastať sa vyšetrovateľov a prokurátorov vo veciach, ktoré dozoruje ÚŠP. Uviedol, že ide o druhý prípad na prokuratúre, keď je vedené disciplinárne stíhanie za verejné vyjadrenia vo veci verejného záujmu.

Prvým bolo disciplinárne stíhanie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Vasila Špirka, ktoré inicioval bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko