Na hlavný obsah

Zahraniční Maďari môžu hlasovať iba poštou, opozícia vidí priestor na podvody

V Rumunsku našli spálené vyplnené hlasovacie hárky.

Dva dni pred parlamentnými voľbami v Maďarsku predpovedá väčšina miestnych agentúr dvoj až päťpercentný rozdiel v prospech maďarskej vládnej strany Fidesz.

Opozícia sa snaží rozvíriť aféru s kopou podpálených hlasovacích lístkov z Rumunska a tvrdí, že ide o obrovský volebný podvod. Žiada preto zlikvidovať všetky korešpondenčné hlasy odovzdané zahraničnými Maďarmi. Téme sa venoval redaktor RTVS Gregor Martin Paputschek v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Blízko sedmohradského mesta Targu Mures našli v stavebnej sutine celé vrece už vyplnených hlasovacích hárkov, ktoré síce niekto podpálil, ale nezhoreli úplne. Na snímkach vidno, že ide o hlasy odovzdané zväčša opozičnému spojenectvu.

Opozícia žiada hlasy anulovať

Občania susedných štátov maďarskej národnosti, ktorí získali zvýhodneným spôsobom, teda bez bydliska na území Maďarska, maďarské občianstvo, majú aj volebné právo, ale takzvané korešpondenčné.

Maďarské úrady vopred rozošlú zaregistrovaným volebné balíky a voliči ich samostatne vyplnia. Následne ich pošlú do Maďarska poštou alebo prostredníctvom miestnych maďarských organizácií.

Tie im často pomáhajú aj pri vyplňovaní, čo je tiež zdroj možného podvodu. Opozícia teraz žiada anulovať všetky hlasy odovzdané v okolitých krajinách, hlavne v Rumunsku a Srbsku, lebo je jasné, že korešpondenčné hlasovanie umožňuje podvody.

Inak títo voliči podľa prieskumov hlasujú z 90 percent za súčasnú vládnu stranu Fidesz. Vláda obviňuje z podpálenia hárkov opozíciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál