Na hlavný obsah

Zamestnávatelia ponúkajú vyššie platy. Dôvodom je inflácia aj nízky záujem o niektoré miesta

Podľa odborárov však firmy dávajú na platy málo.

Zamestnávatelia v posledných týždňoch ponúkajú v inzerátoch vyššie platy. Okrem inflácie aj preto, že o niektoré miesta je nízky záujem.

Podľa odborárov však firmy zo svojich nákladov nedávajú na mzdy zamestnancov dosť.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Platy v najnovších pracovných inzerátoch sa v porovnaní s koncom minulého roka zvýšili v priemere o 30 eur, na približne 1 300 eur.

„Odvetvie, kde je nárast platov najrýchlejší, tak to je prekladateľstvo a tlmočníctvo. To je spôsobené aj zvýšeným dopytom po ľuďoch, ktorí tlmočia do ukrajinského jazyka. Potom je to obchod, technika, rozvoj, bezpečnosť a ochrana a podobne,“ vymenúva Martin Menšík, marketingový manažér pracovného portálu profesia.sk.

Odborárom to nevadí

Podľa odborárov však ani toto zvýšenie nestačí na to, aby životná úroveň Slovákov vzrástla. Tvrdia, že firmy dávajú zo svojich nákladov na platy zamestnancov len malú časť.

Podľa posledných údajov štatistického úradu z roku 2019, firmy v priemysle dávali na platy 7 a pol percenta. Automobilky o niečo viac ako 4 a pol percenta.

„Napríklad Rakúsko, to má niekde okolo 23 % . Priemernú mzdu majú viac ako 3 000 eur. Životná úroveň je tam iná, a pritom ľudia na Slovensku nerobia menej ako v Rakúsku,“ hovorí Emil Machyna, predseda OZ KOVO.

Podľa odborárov by si zamestnanci mohli prilepšiť napríklad ak by im zvýšili príplatky za víkendy, sviatky a nočnú prácu, ktoré sú nateraz zmrazené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika