Na hlavný obsah

Zavraždil britského poslanca Amessa, teraz ide do väzenia

Rozhodol o tom súd.

Zavraždil britského poslanca Amessa, teraz ide do väzenia
Fotografia zavraždeného britského poslanca Davida Amessa leží pri jeho hrobe. Foto: SITA/AP

Britský súd v pondelok (11. 4.) uznal 26-ročného Aliho Harbiho za vinného z vraždy britského konzervatívneho poslanca Davida Amessa. Muž vlani na jeseň dobodal politika počas stretnutia s voličmi. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej súd uznal muža vinným aj z prípravy teroristického činu.

Dvadsaťšesťročný Brit somálskeho pôvodu poslanca niekoľkokrát bodol Amessa pri stretnutí s voličmi v metodistickom kostole v Leigh-on-Sea v grófstve Essex. Práve to zastupoval Amess v britskom parlamente takmer 40 rokov.

Ali pri poslednom súdnom vypočutí uviedol, že politika napadol, pretože hlasoval za letecké útoky v Sýrii v rokoch 2014 a 2015. Obvinenia z vraždy a prípravy teroristického útoku ale odmietal.

Podľa prokurátorov bol Ali „odhodlaným, fanatickým a radikalizovaným islamistickým teroristom“. Muž pri minulom pojednávaní vyjadril „hlbokú ľútosť“ nad tým, že sa mu nepodarilo pripojiť sa k teroristickej organizácii Islamský štát (IS).

Prokurátori obvinili Aliho, že plánoval aj ďalšie útoky, ktorých terčom mali byť tiež člen britskej vlády Michael Gove alebo konzervatívny poslanec Mike Freer. Súd uznal muža vinným aj v tomto bode obžaloby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet