Na hlavný obsah

Zdravotné poisťovne by po novom mali na zdravotnú starostlivosť minúť aspoň 96 % z peňazí od poistencov

Vyplýva to z memoranda, ktoré podpísali ministri financií a zdravotníctva.

Zdravotné poisťovne by po novom mali na zdravotnú starostlivosť minúť aspoň 96 % z peňazí od poistencov
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Slovenské zdravotníctvo môže ušetriť 50 miliónov eur ročne vďaka rovnakým pravidlá pre všetky zdravotné poisťovne. Ministri financií a zdravotníctva podpísali memorandum o spolupráci, podľa ktorého bude presne určené koľko percent z celkového zisku poisťovní musí ísť na zdravotnú starostlivosť.

Rezort zdravotníctva má definitívny návrh predložiť vláde do konca septembra. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktorka RTVS Chantal Staruchová.

VšZP podmienky víta, súkromné poisťovne nie

Zdravotné poisťovne by podľa memoranda mali na zdravotnú starostlivosť minúť aspoň 96 % z peňazí, ktoré získali od poistencov.

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) takéto podmienky víta.

„Keďže VšZP na zdravotnú starostlivosť vynakladá dlhodobo nad hranicu 96 %, na rozdiel od súkromných zdravotných poisťovní, ktoré na zdravotnú starostlivosť vynakladajú menej na úkor tvorby zisku,“ povedala hovorkyňa VšZP Eva Peterová.

Naopak, súkromné poisťovne návrh kritizujú. Podľa Dôvery sa štát snaží reguláciou zisku zakryť finančné problémy štátnej zdravotnej poisťovne a chýbajúce peniaze v celom slovenskom zdravotníctve.

Obe súkromné poisťovne sú pripravené o limitácii zisku diskutovať.

„Vzhľadom na to, že sa, bohužiaľ, nemôžeme spoliehať na spravodlivé a systémové financovanie zo strany štátu, nevidíme dôvod, aby nám zákon určoval limity, koľko peňazí máme minúť na zdravotnú starostlivosť,“ uviedla hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union Beáta Dupaľová.

Memorandum obsahuje 17 opatrení

VšZP totiž súčasná vláda zachránila ozdravným dofinancovaním už tretíkrát. „Štát cez ministerstvo zdravotníctva je akcionárom VšZP. Akcionár sa rozhodol svojej firme zvýšiť základné imanie. To isté môže urobiť aj majiteľ Dôvery a majiteľ Unionu,“ obhajuje postup štátu minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Spolu so šéfom rezortu zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nom. OĽANO) zahrnuli do memoranda celkom 17 opatrení.

„Ktoré by mali zefektívniť činnosť VšZP, systému DRG a mali by viesť k zefektívneniu vynakladania finančných prostriedkov v zdravotníctve,“ vyhlásil minister zdravotníctva.

Opatrenia môžu podľa oboch ministrov priniesť zdravotníctvu len tento rok až 50 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál