Na hlavný obsah

Zdravotníctvu hrozí kolaps, upozorňuje asociácia zamestnávateľov

To môže mať negatívne dosahy na celú spoločnosť.

Zdravotníctvu hrozí kolaps, upozorňuje asociácia zamestnávateľov
Na ilustračnej snímke sa sestrička stará o pacienta v nemocnici. Foto: TASR

Súčasný stav v zdravotníctve dosiahol kritickú hranicu, ktorá môže čoskoro spôsobiť úplný kolaps celého rezortu a následne mať výrazne negatívne dosahy na celú spoločnosť.

Tvrdia to predstavitelia Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ), ktorý premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO) napísali otvorený list.

List je adresovaný aj ministrovi financií Igorovi Matovičovi (OĽANO) a ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému (nom. OĽANO).

Rokovania so zdravotnými poisťovňami sú na mŕtvom bode

AZZZ ich žiada o osobné angažovanie sa, aby sa podarilo odvrátiť hroziaci kolaps jedného z najdôležitejších sektorov, ktorý podľa členských zdravotníckych organizácií nastane už začiatkom mája.

„Intenzívne rokovania v podstate všetkých zdravotníckych organizácií združených v AZZZ so zdravotnými poisťovňami uviazli v súčasnosti na mŕtvom bode,“ píšu v liste.

Aj tie zdravotné poisťovne, ktoré majú zmluvy uzavreté tvrdia, že platné cenové dodatky nepokryjú rast nákladov, píše AZZZ.

Asociácia už pri vytváraní rozpočtu na rok 2022 upozorňovala, že nie je dostatočný „a nepokrýva ani dofinancovanie nárastu minimálnych mzdových nárokov vyplývajúcich z platnej legislatívy“.

Dofinancovanie je nedostatočné

To nezmenilo ani ohlásené dofinancovanie zdravotníctva. Z avizovaných prostriedkov v súčasnosti môžu zdravotníci využiť len 100 miliónov eur. „Zvyšok sumy smeruje do základného imania VšZP alebo je len v podobe očakávaných dodatočných príjmov v budúcnosti,“ upozorňujú v liste.

Členom najväčších zdravotníckych organizácii tak nezostáva nič iné, len vypovedať existujúce zmluvy so zdravotnými poisťovňami. „V prípade
80 zdravotných zariadení združených v Asociácii nemocníc Slovenska to bude znamenať, že pacientom budú poskytovať len neodkladnú zdravotnú starostlivosť v akútnych prípadoch,“
vyhlásila AZZZ.

„Všetky plánované hospitalizácie budú musieť byť odložené, čo bude mať výrazný dosah na zdravie desiatok tisíc pacientov,“ dodala.

Asociácia zdôrazňuje, že ak chce mať Slovensko minimálne rovnakú dostupnosť liečby ako v okolitých krajinách, musí štát investovať do liekovej politiky. A to aspoň 200 miliónov eur s postupným medziročným zvyšovaním o 3 až 5 percent.

Slovensko zaostáva za zvyškom Európy

Ak sa nič nezmení, viac ako 78 % moderných onkologických liekov zostane na Slovensku naďalej nedostupných, zatiaľ čo vo zvyšku Európskej únie sú niektoré k dispozícii už 10 rokov.

„Zdravotníctvu na Slovensku chýba vízia, stratégia, jasné priority a ciele. Na financovanie zdravotníctva sa aj naďalej nahliada výlučne cez prizmu nákladov,“ vyčíta asociácia vláde.

Podľa nej investície do kvalitnej zdravotnej starostlivosti majú pozitívne socio-ekonomické dosahy.

Rezort zdravotníctva obvinenia z nečinnosti odmieta

Ministerstvo zdravotníctva dôrazne odmieta obvinenia z nečinnosti v sektore, vyhlásila jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová.

„Robíme všetko pre to, aby sa podmienky na prácu lekárov, sestier a ďalších zdravotníckych pracovníkov zlepšovali,“ uviedla v reakcii na otvorený list.

Do konca júna tohto roka ministerstvo sľubuje nastaviť riešenia a potrebné kroky, ako platy zdravotníkom na Slovensku zvýšiť. „Uvedomujeme si, že zlepšenie platového ohodnotenia je pre túto profesiu plne zaslúžené,“ vyhlásila Eliášová.

Rezort zdravotníctva zdôraznil, že situáciu mu za posledné roky sťažovala pandémia koronavírusu a v súčasnosti zas vojnový konflikt na Ukrajine. Pripomenul, že v tomto roku príde do systému verejného zdravotného poistenia navyše 365 miliónov eur.

„Budú zároveň nasledovať aj ďalšie opatrenia smerujúce k tomu, aby peniaze, ktoré majú slúžiť pacientom, k nim aj reálne prišli,“ uzavrela Eliášová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko