Na hlavný obsah

Slovensko má dostatočné zásoby obilia aj múky, vyhlásil Vlčan

Problémom zostáva cena múky. Tá rastie skokovo.

Slovensko má dostatočné zásoby obilia aj múky, vyhlásil Vlčan
Kombajn na poli so pšenicou. Foto: TASR

Slovensko má dostatočné zásoby obilia aj múky. Panika nie je potrebná. Povedal minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO) po návšteve mlynárov a pekárov. Problémom zostáva cena múky. Tá rastie skokovo.

Po minuloročnej žatve zaplatili za tonu pšenice 180 eur. Sklady však mlyn v Kolárove nenaplnil natoľko, aby zostalo do ďalšej žatvy – lacnejšie zásoby majú asi na mesiac. Pšenicu preto teraz musia kupovať o dvesto eur drahšie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Za tonu je to 380-390 eur. Priebežne ako míňame staré zásoby a nakupujeme za vyššie ceny, to musíme reflektovať aj v našich odbytových cenách,“ hovorí Levente Varga, riaditeľ Mlynu Kolárovo.

Tie výrazne stúpli tiež – pred rokom dávali múku do obchodov za 27 centov bez DPH – dnes za 57 centov.

Zdražovanie je celosvetovým trendom

Podľa rezortu pôdohospodárstva sa Slováci s prepisovaním cenoviek musia zmieriť – je to celosvetový trend. Dôležité však je, že surovín na výrobu základných potravín má Slovensko dostatok.

„Veľmi podrobne monitorujeme na týždennej báze, ako sa vyvíjajú stavy pšenice. Dnes môžem konštatovať, že vo verejných a súkromných skladoch máme viac ako dvojnásobok potreby pšenice do novej žatvy,“ vyhlásil Samuel Vlčan (nom. OĽANO), minister pôdohospodárstva.

Aj keď cena obilia stúpla, výrobu múky v najväčšom mlyne na Slovensku zatiaľ neobmedzili, denne tam vyrobia 500 až 600 ton múky a z toho asi polovicu zabalia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko