Na hlavný obsah

Zdroj pitnej vody v Dlhých Strážach znečistila skládka hnoja

Niektorí z obyvateľov obce skončili v nemocnici.

Pôvodca vážnych zdravotných problémov obyvateľov obce Dlhé Stráže je už známy. Zdroj pitnej vody v tejto obci v okrese Levoča kontaminovala skládka hnoja na miestnom hospodárskom dvore, kde chovajú ovce. Stovky ľudí tam postihli tráviace ťažkosti. Niektorí z nich skončili v nemocnici.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

“Práve maštaľný hnoj neskladovali vhodným spôsobom. Slovenská inšpekcia životného prostredia pôvodcovi uložila opatrenia spočívajúce v odstránení maštaľného hnoja, ktorý kontaminuje vodný tok a následne aj zdroj pitnej vody,“ povedal generálny riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia Ján Jenčo.

Majiteľ tamojšieho hospodárskeho dvora chybu priznáva a hovorí, že mu je to ľúto. Aktuálne zjednáva nápravu a hnoj z dvora vypratáva. Tvrdí, že za to môže aj nešťastná poloha farmy, keďže sa nachádza na kopci nad dedinou.

„Prišiel veľký dážď, napršalo 30 milimetrov. V potoku sa objavili nejaké zvyšky hnedej tekutiny. Po bývalom hnojisku vytiekla tekutina, močovka. Je to nešťastie, čo sa stalo. Nebudeme skladovať hnoj na tomto dvore. Musíme to voziť to niekde preč,“ skonštatoval majiteľ poľnohospodárskej farmy Peter Hradiský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny