Na hlavný obsah

Zelenskyj hovoril so šéfkou MMF o povojnovej obnove Ukrajiny

Vláda chce zo zahraničnej pomoci získať štyri miliardy eur.

Zelenskyj hovoril so šéfkou MMF o povojnovej obnove Ukrajiny
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril s výkonnou riaditeľkou Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalinou Georgievovou o zabezpečení finančnej stability Ukrajiny a povojnovej obnove krajiny. Povedal to Zelenskyj na svojom twitterovom účte.

„Máme jasné plány na túto chvíľu a aj víziu výhľadov. Som si istý, že spolupráca medzi MMF a Ukrajinou bude aj naďalej plodná,“ napísal.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal v nedeľu (17. 4.) potvrdil, že sa na budúci týždeň zúčastní na jarnom zasadnutí MMF a Svetovej banky (SB) vo Washingtone.

Do USA s ním vyrazí aj minister financií Serhij Marčenko a guvernér centrálnej banky Kyrylo Ševčenko. Budú sa tam snažiť získať ďalšiu finančnú podporu pre Ukrajinu.

Pripravovaná pomoc

Prezident SB David Malpass tento týždeň uviedol, že banka pripravuje balík podpory pre Ukrajinu vo výške 1,5 miliardy dolárov.

Výkonná rada MMF minulý týždeň schválila vytvorenie nového účtu, ktorý umožní bilaterálnym darcom a medzinárodným skupinám bezpečnú cestu pre posielanie finančnej pomoci na Ukrajinu.

Účet umožní darcom poskytovať granty a pôžičky, ktoré pomôžu ukrajinskej vláde pokryť jej platobnú bilanciu a rozpočtové potreby a pomôžu stabilizovať jej ekonomiku v čase, keď sa bráni ruskej invázii.

Kanada, jeden z hlavných podporovateľov Ukrajiny, navrhla poskytnúť prostredníctvom nového účtu, ktorý bude spravovať MMF, až jednu miliardu kanadských dolárov.

Marčenko minulý týždeň uviedol, že ukrajinská vláda sa usiluje o získanie zahraničnej pomoci štyri miliardy eur. Približne tri miliardy eur už predtým dostala na pokrytie rozpočtového deficitu, napísala agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika