Na hlavný obsah

Zelenskyj: Merkelová a Sarkozy by mali navštíviť mesto Buča

Urobili by si obraz o svojej politike proti Rusku, tvrdí.

Zelenskyj: Merkelová a Sarkozy by mali navštíviť mesto Buča
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu (3. 4.) uviedol, že bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy by mali navštíviť kyjevské predmestie Buča, kde po odchode ruských vojakov našli desiatky zabitých civilistov.

Podľa Zelenského by si tam politici urobiť obraz o svojej neúspešnej politike proti Rusku z uplynulých rokov. Informovali o tom agentúra DPA a denník The Guardian.

Členské štáty NATO na samite v roku 2008 dali Ukrajine vyhliadku na prijatie do Aliancie, od ktorej však ustúpili s ohľadom na Rusko, pripomína DPA.

Zelenskyj neobviňuje Západ

„Pozývam pani Merkelovú a pána Sarkozyho, aby navštívili Buču a pozreli sa, kam politika ústupkov proti Rusku za 14 rokov viedla,“ povedal Zelenskyj vo videopríhovore v nedeľu večer.

Ukrajinský líder však následne objasnil, že neobviňuje Západ, len si myslí, že jeho krajina má „právo hovoriť o nerozhodnosti“.

„Neobviňujeme nikoho okrem konkrétnych ruských vojakov, ktorí toto urobili našim ľuďom. A tých, ktorí im vydali príkazy. Ale máme právo hovoriť o nerozhodnosti. O ceste do takejto Buče, Hostomeľa, Charkova, Mariupola,“ citoval Zelenského The Guardian.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet