Na hlavný obsah

Zelenskyj očakáva rozhodnú reakciu sveta na útok na Kramatorsk

Vyzval na úplné energetické embargo proti Moskve.

Zelenskyj očakáva rozhodnú reakciu sveta na útok na Kramatorsk
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj očakáva rozhodnú reakciu medzinárodného spoločenstva na útok na železničnú stanicu vo východoukrajinskom meste Kramatorsk. Pri nešťastí zahynulo viac ako 50 ľudí. Informovala o tom agentúra DPA.

„Očakávame mohutnú celosvetovú reakciu na tento vojnový zločin,“ povedal Zelenskyj v piatok (8. 4.) vo svojom každodennom video príhovore. Zopakoval výzvy na úplné energetické embargo proti Moskve a na úplné vylúčenie ruských bánk z medzinárodných finančných transakcií.

„Vývoz energie tvorí leví podiel na ziskoch Ruska a vedie lídrov v Moskve k presvedčeniu, že svet bude ignorovať vojnové zločiny ruskej armády,“ vyhlásil Zelenskyj.

Zahynulo 52 ľudí

Ukrajinské úrady uviedli, že 52 ľudí zahynulo a 109 utrpelo zranenia pri raketovom útoku na železničnú stanicu v Kramatorsku. Na evakuáciu vtedy čakalo približne 4 000 ľudí, väčšinou žien a detí alebo seniorov.

Zelenskyj vyhlásil, že krvavý incident v Kramatorsku bol úmyselným útokom na civilistov. Predseda Európskej rady Charles Michel v reakcii obvinil Rusko z „hrozného“ raketového útoku.

Rusko zodpovednosť za útok poprelo. Moskva tvrdí, že ide o provokáciu a klamstvo.

Ukrajinský prezident povedal, že oceňuje ochotu EÚ poskytnúť finančnú a technickú podporu na zdokumentovanie a vyšetrenie ruských zločinov na Ukrajine.

Podľa údajov zverejnených bruselským think-tankom Bruegel, EÚ v súčasnosti denne vynakladá zhruba 15 miliónov eur na uhlie, 400 miliónov eur na plyn a 450 miliónov eur na ropu z Ruska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet