Na hlavný obsah

Zelenskyj pozval Bidena a Macrona na návštevu Kyjeva

Francúzskeho prezidenta chce presvedčiť o genocíde.

Zelenskyj pozval Bidena a Macrona na návštevu Kyjeva
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dúfa, že jeho krajinu čoskoro navštívia prezidenti Spojených štátov a Francúzska Joe Biden a Emmanuel Macron.

Šéfa Elyzejského paláca by chcel Zelenskyj presvedčiť, že ruské vojská páchajú v jeho krajine genocídu. V rozhovore, ktorý v nedeľu (17. 4.) odvysielala americká televízia CNN, Zelenskyj tiež povedal, že ho prekvapilo Bidenovo vyhlásenie o tom, že Rusko pácha na Ukrajine genocídu.

Macron odmieta označiť počínanie ruských vojakov na Ukrajine za genocídu, pripomenula agentúra AFP.

Vo štvrtok (14. 4.) okrem iného povedal, že použitie termínu genocída by znamenalo slovnú eskaláciu, ktorá by skomplikovala jeho úsilie o nastolenie mieru. Povedal tiež, že je prakticky isté, že ruská armáda pácha na Ukrajine vojnové zločiny.

Západní politici nie sú pri popise udalostí na Ukrajine jednotní, najmä v súvislosti s nálezom stoviek mŕtvych civilistov po stiahnutí ruských vojsk z Kyjevskej oblasti.

Označenie genocída použil americký prezident Joe Biden, poľský premiér Mateusz Morawiecki či šéf španielskej vlády Pedro Sánchez. Talianska diplomacia vyhlásila, že nemá dostatok poznatkov, aby označila ruské počínanie za genocídu.

Macrona chce presvedčiť

Zelenskyj stanici CNN povedal, že o záležitosti rokoval priamo s Macronom a pozval ho na Ukrajinu, aby pochopil, že to, čo sa v krajine deje, nie je vojna, ale genocída.

„Keď príde a uvidí, tak som si istý, že to pochopí,“ povedal Zelenskyj. Podľa neho je francúzsky prezident zdržanlivejší aj z toho dôvodu, že chce, aby sa Rusko zapojilo do rokovaní o mieri.

Do Kyjeva Zelenskyj pozval tiež Bidena. „Myslím si, že príde,“ povedal ukrajinský prezident s tým, že bude veľa záležať na bezpečnostnej situácii v ukrajinskej metropole.

Podľa agentúry AFP Washington uvažuje o vyslaní vysokého diplomatického funkcionára do Kyjeva, návštevu amerického prezidenta však Biely dom zatiaľ vylučuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet