Na hlavný obsah

Zelenskyj: Rusko chce zničiť a vyľudniť Donbas

Podľa neho hrozí mariupolský scenár.

Zelenskyj: Rusko chce zničiť a vyľudniť Donbas
Na snímke žena kráča okolo trosiek po ruskom útoku v Mariupole na juhovýchode Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Cieľom ruských vojenských útokov na Donbase je oblasť úplne zničiť a vyľudniť. V noci na sobotu (30. 4.) to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Podľa neho hrozí, že oblasť skončí ako ťažko obliehaný Mariupol. Predstaviteľ Pentagonu agentúre AP povedal, že ruská „vojenská operácia“ má v porovnaní s pôvodnou predstavou Moskvy niekoľkodňový sklz.

„Neustále brutálne bombardovanie, neustále ruské útoky na infraštruktúru i obývané oblasti ukazujú, že Rusko chce túto oblasť úplne vyľudniť,“ uviedol Zelenskyj. Za brutálnu označil aj situáciu v Charkove, kde sa podľa neho podarilo ukrajinskej armáde dosiahnuť „významné taktické úspechy“. Tie však nespresnil.

Z Mariupolu, ktorý pred vojnou patril medzi najrozvinutejšie ukrajinské mestá, sa podľa neho stal „ruský koncentračný tábor pod šírym nebom“.

Zelenskyj tiež uviedol, že od začiatku vojny na konci februára v krajine zomrelo zhruba 23 novinárov a pracovníkov v médiách. Poslednou obeťou bola redaktorka Rádio Sloboda Vira Hyryčová, ktorej dom v Kyjeve zasiahla vo štvrtok (28. 4.) ruská raketa.

Pentagon hovorí o oneskorení

Podľa amerického ministerstva obrany však postupuje ruská ofenzíva na Donbase výrazne pomalšie, ako tomu bolo v predstavách Moskvy.

Podľa predstaviteľa Pentagonu sú ruské jednotky „aspoň niekoľko dní pozadu oproti stavu, kde chceli byť“. Môže za to aj húževnatý vzdor ukrajinských jednotiek.

Podľa britského ministerstva obrany zostáva bitka na Donbase hlavným strategickým vojenským úsilím Ruska, aby dosiahlo svoj deklarovaný cieľ – zabezpečiť si kontrolu nad Doneckou a Luhanskou oblasťou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet