Na hlavný obsah

Zelenskyj: Svet by sa mal pripraviť na to, že Rusko možno použije jadrové zbrane

Hovoril aj o vojenských stratách na strane Ukrajiny.

Zelenskyj: Svet by sa mal pripraviť na to, že Rusko možno použije jadrové zbrane
Ilustračná snímka. Foto: Shutterstock

Všetky štáty by sa mali pripraviť na možnosť, že by ruský prezident Vladimir Putin mohol použiť na Ukrajine taktické jadrové zbrane, povedal v zatiaľ zverejnených úryvkoch z rozhovoru s televíziou CNN ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Putin by sa podľa Zelenského mohol uchýliť k obmedzenému použitiu jadrových či chemických zbraní, pretože neprikladá žiadnu hodnotu životom ľudí na Ukrajine.

„Nielen ja, ale celý svet, všetky krajiny by sa toho mali obávať, pretože sa to môže stať skutočnosťou,“ povedal Zelenskyj moderátorovi CNN Jakeovi Tapperovi v angličtine. „Nemali by sme sa báť, ale mali by sme byť pripravení,“ dodal.

Americkí činitelia už v minulosti pred podobným scenárom varovali, a to v prípade, že by mal Putin pocit, že ho zahnali do kúta.

„Vzhľadom na teoretické zúfalstvo prezidenta Putina a ruského vedenia a neúspechy, ktorým doteraz vojensky čelili, nemôže nikto z nás brať na ľahkú váhu hrozbu, ktorú predstavuje možnosť uchýlenia sa k taktickým jadrovým zbraniam,“ povedal v piatok (15. 4.) šéf CIA William Burns.

Ranení a mŕtvi

Zelenskyj v rozhovore, ktorého úplné znenie zverejní CNN v nedeľu (17. 4.), rovnako tiež vyhlásil, že v konflikte doteraz zomrelo 2 500 až 3 000 ukrajinských vojakov. U mnohých z 10 000 ranených príslušníkov ukrajinskej armády je podľa neho ťažké predpovedať, koľko prežije.

Moskva podľa neho prišla o asi 20 000 vojakov, hoci Rusko uvádza okolo 1 350 zosnulých. Údaje o zosnulých od oboch strán konfliktu sa nedajú nezávisle overiť. Západné krajiny však odhadujú, že Rusko stratilo najmenej niekoľko tisíc príslušníkov svojej armády.

Podľa Zelenského je zložitejšie vyčísliť civilné straty. Týka sa to najmä oblastí na juhu Ukrajiny, napríklad v mestách Cherson, Berďansk, či Mariupol. „Jednoducho nevieme, koľko ľudí zomrelo v tejto obliehanej oblasti,“ povedal ukrajinský prezident.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet