Na hlavný obsah

Znásilňovanie žien je ruský nástroj vojny, obetiam ide o život, znie z OSN

Rusi hovoria, že ide o propagandu.

Znásilňovanie žien je ruský nástroj vojny, obetiam ide o život, znie z OSN
Ukrajinský veľvyslanec pri OSN Sergij Kyslycja hovorí na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN.

Znásilňovanie žien je na Ukrajine používané ruskými silami ako nástroj vojny. Povedala to členom Bezpečnostnej rady (BR) OSN v New Yorku predstaviteľka ľudsko-právnej organizácie pôsobiacej na Ukrajine. Kremeľ obvinenia z páchania vojnových zločinov popiera.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Rajec.

Skutočný rozsah je neznámy

„Stále častejšie počujeme o znásilňovaní a sexuálnom násilí na Ukrajine. Obvinenia treba nezávisle vyšetriť a páchateľov potrestať.” Vyhlásila to výkonná riaditeľka OSN pre ženy Sima Bahousová.

Šéfka ukrajinskej pobočky charitatívnej organizácie La Strada Kateryna Čerepachová varovala členov BR OSN, že skutočný rozsah sexuálneho násilia páchaného na ukrajinských ženách ruskými vojakmi je neznámy.

“To, čo vieme, je iba špička ľadovca. Bohužiaľ, veľa obetiam znásilnení ide stále o život, lebo žijú na okupovaných územiach. Sú odrezané od pomoci a radšej mlčia. Niektoré nám volajú nám na telefónnu linku pre obete sexuálneho násilia,“ priblížila.

Tiež konkretizovala: „Vieme o deviatich prípadoch znásilnenia ruskými vojakmi na dočasne okupovaných územiach. Ide o 12 žien, dievčat a detí z Černihivskej oblasti. Vieme o opakujúcich sa skupinových znásilneniach ruských vojakov, ktorí ohrozovali obete, ich deti a rodinných príslušníkov a páchali znásilnenia priamo pred nimi.“

Rusi hovoria o propagande, Ukrajina o dôkazoch

Zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Dmitrij Poljanskij obvinenia poprel a vyhlásil, že ide o protiruskú propagandu. “Vidíme snahu vykresľovať ruských vojakov ako sadistov a sexuálnych násilníkov.”

Veľvyslanec Ukrajiny pri OSN Sergij Kyslycja vyhlásil, že dôkazy o vojnových zločinoch sú presvedčivé. “Stiahnutie ruských vojsk odhalilo neuveriteľné utrpenie, vraždenie, mučenie civilistov a sexuálne násilie páchané na ukrajinských ženách.“

Ako príklad uviedol prípad z Kyjevského regiónu. „Prokurátor vyšetruje prípad znásilnenia Ukrajinky ruským vojakom, ktorý zabil jej manžela. Páchateľa úrady identifikovali.”

Kyslycja tiež tvrdil, že do Ruska odvliekli z obsadených oblastí 121 000 ukrajinských detí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál