Na hlavný obsah

Zničenie krížnika Moskva je podľa odborníkov ranou najmä pre prestíž Kremľa

Krížnik bol vlajkovou loďou ruskej Čiernomorskej flotily.

Zničenie krížnika Moskva je podľa odborníkov ranou najmä pre prestíž Kremľa
Na snímke krížnik Moskva. Foto: TASR/AP

Zničenie raketového krížnika Moskva považujú odborníci za tvrdú ranu pre prezidenta Vladimira Putina a za propagandistické víťazstvo Ukrajiny. Krížnik bol vlajkovou loďou ruskej Čiernomorskej flotily.

Britský denník The Guardian označil Moskvu za pýchu ruského námorníctva a najprestížnejšie plavidlo nasadené vo vojne s Ukrajinou.

Ukrajinské úrady uviedli, že loď zasiahli a poškodili ukrajinské protilodné strely Neptún. Ruské vyhlásenia sa vyhýbajú akejkoľvek zmienke o ukrajinskom podiele na skaze Moskvy.

Ruské ministerstvo obrany iba uviedlo, že krížnik sa potopil, keď ho na rozbúrenom mori vliekli do prístavu po tom, ako na palube explodovala munícia, prepukol požiar a trup bol poškodený a stratil stabilitu.

Symbol chaotického ruského ťaženia

„Potopenie krížnika Moskva… nie je len významnou stratou. Je tiež symbolom terajšieho chaotického ruského vojnového ťaženia,“ cituje The Guardian Michaela Kofmana, riaditeľa výskumu a odborníka na Rusko z amerického Centra pre námorné analýzy.

Na satelitnej snímke krížnik Moskva v prístavnom meste Sevastopol.
Na satelitnej snímke krížnik Moskva v prístavnom meste Sevastopol. ZDROJ: TASR/APFoto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Experti, na ktorých sa odvoláva americká televízia CNN, vyjadrili presvedčenie, že potopenie Moskvy je tvrdou ranou pre národnú hrdosť Rusov. Prirovnávajú ho k zničeniu niektorých amerických bojových lodí počas druhej svetovej vojny alebo k likvidácii lietadlovej lode v súčasnosti.

„Jedine strata ponorky s balistickými strelami alebo Admirála Kuznecova (jedinej ruskej lietadlovej lode) by pre morálku Rusov a povesť námorníctva znamenala tvrdšiu ranu,“ povedal podľa CNN Carl Schuster, kapitán amerického námorníctva vo výslužbe a bývalý vysoký činiteľ vojenskej rozviedky americkej armády pre oblasť Pacifiku.

Neúspech zasiahne aj propagandu

Profesor vojnovej stratégie z londýnskej King´s College Alessio Patalano pripomenul, že vojnové plavidlá operujú mimo zorného poľa verejnosti. O ich aktivitách málokedy informujú médiá.

„Sú to ale veľké plávajúce kusy územia určitých štátov. Keď o ne prídete, tým skôr o vlajkovú loď, bez ohľadu na vojenské straty ide o mimoriadnu vec,“ vyhlásil Patalano.

Taktiež americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej analýze venovanej potopeniu Moskvy uvádza, že táto udalosť zrejme „naruší ruskú morálku“.

„Strata krížnika Moskva – bez ohľadu na to, či išlo o dôsledok ukrajinského útoku alebo o nehodu, je pre Ukrajinu veľkým propagandistickým víťazstvom,“ uvádza ISW.

Nezávislý ruskojazyčný portál Meduza píše, že potopenie Moskvy môže výrazne oslabiť protileteckú ochranu ďalších častí Čiernomorskej flotily zapojených do vojny na Ukrajine.

Poznamenáva však, že krížnik ako jediné plavidlo svojej triedy pri poslednej modernizácii nedostal nové radary. Tie sú schopné efektívne zachytiť nízkoletiace ciele, vrátane rakiet Neptún vyrábaných Ukrajinou.

Plavidlo malo útočný potenciál

Za veľmi vážnu stratu označil zničenie Moskvy na portáli lenta.ru Konstantin Sivkov, riaditeľ Ruskej akadémie pre raketové a delostrelecké vedy (RARAN). Poznamenal, že plavidlo malo veľký útočný potenciál a malo vybavenie na súčasné podmienky boja.

Napriek tomu Inštitút pre štúdium vojny uvádza, že potopenie Moskvy síce ukázalo, že ukrajinské sily sú schopné útočiť na ruské lode v Čiernom mori a obmedzia ruské možnosti podnikať raketové útoky, je ale nepravdepodobné, že by znamenalo rozhodujúcu ranu pre ruskú armádu v celej vojenskej operácii na Ukrajine.

Hlavnou úlohou krížnika zrejme bolo vykonávať presné údery proti logistickým centrám alebo letiskám. Tieto útoky boli síce úspešné, ale početne obmedzené v porovnaní s leteckými útokmi a raketovými údermi vedenými z krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet