Na hlavný obsah

Zomrel francúzsky herec Jacques Perrin

Dožil sa 80 rokov.

Zomrel francúzsky herec Jacques Perrin
Na snímke dnes už zosnulý francúzsky herec Jacques Perrin. Foto: ČTK/ABACA

Vo veku 80 rokov zomrel vo štvrtok (21. 4.) francúzsky herec, režisér a producent Jacques Perrin. Preslávili ho najmä filmy zo 60. rokov či 80. rokov, ale aj dokumentárne filmy. Neskôr sa preslávil tiež ako producent, okrem iných oscarových počinov Z a Čiernobiely prápor. S odvolaním sa na umelcovu rodinu o tom informovala agentúra AFP.

„Rodina s nesmiernym zármutkom informuje o strate filmára Jacquesa Perrina, ktorý vo štvrtok 21. apríla zomrel v Paríži. Odišiel pokojne vo veku 80 rokov,“ uviedla rodina vo vyhlásení.

Perrin sa narodil 13. júna 1941. Za svoju dlhú kariéru hral vo viac ako 70 filmoch. Prvýkrát bol pred kamerou už v roku 1946 vo filme Brány noci.

Najviac ho preslávili filmy Polovičný muž, Slečinky z Rochefortu, Čierny talár pre vraha, Slovo policajta či Bio raj. Okrem filmovania sa venoval aj divadlu, zaujal začiatkom 60. rokov, keď si zahral po boku Claudie Cardinalovej či Marcella Mastroianniho.

Z ďalšej Perrinovej práce vynikli dokumenty s prírodopisnou tematikou Mikrokosmos (1996) a Vtáčí svet (2001). Za prvý z nich získal ako producent Césara, druhý bol potom v kategórii dokumentov nominovaný aj na Oscara.

Jeho posledná filmová rola bola vo francúzskom thrilleri Goliath z tohtoročného marca. Odrážala jeho lítiový boj za životné prostredie, píše AFP. V dráme okolo pesticídov a ich dosahov na človeka sa Perrin spojí s lobistom v podaní Pierra Nineya.

Za prínos francúzskej kinematografii si Perrin vyslúžil rad Za zásluhy a rad Čestnej légie. Zostali po ňom traja synovia, z ktorých dvaja sa tiež venujú herectvu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet